Razem na Marszu Równości

21 maja przedstawicielki i przedstawiciele Okręgu Toruńsko-Włocławskiego uczestniczyli w Drugim Trójmiejskim Marszu Równości.

Wydarzenie zorganizowane przez Stowarzyszenie na Rzecz Osób LGBT „Tolerado” było zwieńczeniem całotygodniowych Dni Równości, które odbywały się w Trójmieście.  Około 1000 ludzi zgromadziło się w sobotę na gdańskim Targu Węglowym, aby pod hasłem „Jesteśmy Rodziną” zamanifestować wsparcie dla osób LGBT+. Jedną z uczestniczek przemawiających na początku tego wydarzenia była Magda Doborzyńska z Zarządu Okręgu Gdańskiego Partii Razem. Warto również wspomnieć o tym, że Partia Razem jako jedyna organizacja polityczna znalazła się w Komitecie Honorowym Marszu.

Po części oficjalnej rozpoczął się przemarsz, niestety zmienioną i skróconą trasą z uwagi na zamieszki wywołane w mieście przez środowiska narodowe. Szkoda, że relacje medialne skupiały się  głównie na tych aktach wandalizmu, a nie na pokojowym i radosnym tłumie ludzi walczących o równość dla wszystkich. Nie zmienia to faktu, że Marsz był bardzo udany, do czego przyczyniło się mocne wsparcie ze strony Razem (dwa okręgi trójmiejskie oraz my).

Razem nie zgadza się na dyskryminację osób LGBT+. Dlatego w październiku zeszłego roku opublikowaliśmy Kartę Praw LGBT, w której czytamy między innymi:

RAZEM stanowczo sprzeciwia się ograniczaniu praw i wolności obywatelek oraz obywateli ze względu na ich tożsamość i orientację psychoseksualną, co nadal ma miejsce w działaniach polskich instytucji państwowych, w miejscach pracy, placówkach edukacyjnych oraz relacjach społecznych. Państwo musi dołożyć należytej staranności, by zasada równego traktowania była respektowana.

Wszystkie rodziny są równe!