Dołącz do Razem Toruń!

Jak to zrobić?

1. Możesz wypełnić formularz na głównej stronie Razem:

2. Możesz wysłać maila na adres naszego okręgu:
    [email protected]

3. Możesz wydrukować i wypełnić deklarację członkowską lub osoby sympatyzującej, a następnie przynieść ją nam na dyżur do biura Razem Toruń w poniedziałek lub czwartek od 17:00 do 18:30:
    *   deklaracja wstąpienia do Razem
    *   deklaracja zostania osobą sympatyzującą

Razem damy radę!

Czym różni się osoba członkowska od sympatyzującej?

Sympatyczka i sympatyk to osoba, która po prostu chce sformalizować fakt popierania Razem. Nie ma ona żadnych obowiązków, ale też nie uzyskuje żadnych praw jakie mają osoby członkowskie. Sympatyczki i sympatycy dostają częściowy dostęp do forum internetowego Razem.

Zostanie członkinią lub członkiem Razem to już poważniejsza sprawa, ale zarazem dająca dużo większe możliwości działania. Obowiązkiem osób członkowskich jest regularne płacenie składek, w wysokości jaką same sobie ustalą (nie mniej niż złotówka miesięcznie). Zyskują one przy tym wiele praw: czynne i bierne prawo wyborcze w wyborach do organów Razem, pełen dostęp do internetowego forum Razem, a także do innych kanałów komunikacji okręgu. Przede wszystkim jednak członkinie i członkowie Razem mają możliwość aktywnego uczestniczenia we wszystkich naszych działaniach i wspólnie z nami zmieniać to państwo na trochę lepsze.

Dlaczego warto do nas dołączyć?

Przede wszystkim: żeby zmieniać rzeczywistość. Oczywiście w skali globalnej zmiana jakiej dokonujemy w Toruniu, Grudziądzu czy Włocławku jest niewielka. W ten sposób dokładamy jednak cegiełkę do projektu dużo większego: budowania świata, w którym będzie słyszany głos zwykłych ludzi – zwykłych pracowników i pracowniczek, zwykłych obywateli i obywatelek, chcących zarabiać godne pieniądze, realizować swoje ambicje oraz żyć w społeczeństwie zapewniającym im swobodę i bezpieczeństwo. Nie jest to naiwny idealizm. Istnieją kraje, w których przeciętnym obywatelom i obywatelkom jest lepiej niż w Polsce. Nie dlatego, że tak zdecydowały obiektywne procesy dziejowe albo przypadek, lecz dlatego że ich mieszkańcy poprzez określone działania polityczne wywalczyli sobie odpowiednie prawa.

Chwilowo ten świat niestety wybiera w zamian prawicowych szarlatanów: Donalda Trumpa, Nigela Farage’a, Jarosława Kaczyńskiego. Jeśli coś może ten trend powstrzymać, to na pewno nie skompromitowany establishment taki jak Hillary Clinton czy Platforma Obywatelska i jej odłamy. Ten trend może powstrzymać tylko wypracowanie lewicowego projektu urządzenia świata, w którym walczy się z wykluczeniem i nierównościami, i nie zostawia ludzi samych sobie. Taki projekt kiełkuje w wielu miejscach na świecie: mamy Podemos w Hiszpanii, Berniego Sandersa w USA czy Jeremy’ego Corbyna w Anglii.

I mamy też Razem w Polsce. Uznaliśmy, że nie ma co czekać z założonymi rękami aż świat naprawi się sam. Samo nie zrobi się przecież nic. Dlatego działamy. Wiele z nas przełamało swoją niechęć do świata partii politycznych, wiele z nas przełamało też swoje opory przed wychodzeniem do ludzi i tłumaczeniem im naszej wizji. Jesteśmy przekonane i przekonani, że było warto. Ale jesteśmy też przekonane i przekonani, że świat tym łatwiej będzie naprawiać im będzie nas więcej.

Chodź z nami!

Będziesz mogła się przekonać ile satysfakcji daje organizowanie różnych akcji i oglądanie efektów swojego działania. Będziesz mógł poznać ludzi, którzy podobnie jak Ty patrzą na świat. Będziesz mogła przekonać się, że polityka to nie tylko partyjni celebryci z telewizji, ale to też działania oddolne, na ulicy, z ludźmi i dla ludzi. Będziesz wreszcie mógł mieć poczucie, że popychasz ten świat w dobrym kierunku zamiast tylko przyglądać się i kibicować z boku.