Wybory parlamentarne 2015

W czasie wyborów parlamentarnych odwiedziliśmy m.in. Grudziądz, Chełmno, Włocławek, Inowrocław, Toruń, Bydgoszcz, Koroniewo i Świecie nad Wisłą.

Pierwszym wyzwaniem, przed którym stanęliśmy, była zbiórka podpisów potrzebnych do zarejestrowania list wyborczych. Mimo że nasza partia istniała od kilku tygodni, pokazaliśmy dobrą organizację i ogromną motywację do działania. Łącząc siły z koleżankami i kolegami z Bydgoszczy, zarejestrowaliśmy listy wyborcze w całym województwie kujawsko-pomorskim.

W trakcie kampanii najważniejszy był dla nas osobisty kontakt z wyborcami – możliwość poznania ich zdania, problemów i oczekiwań. Uważamy, że bezpośredniego spotkania kandydatów i wyborców nie zastąpią billboardy, spoty wyborcze i osoby, którym płaci się za rozdawanie ulotek. Nieobecność polityków na ulicach naszych miast i wsi w czasie kampanii wyborczej jest miarą oderwania klasy politycznej od społeczeństwa. Nasze hasło “Inna polityka jest możliwa” to postulat, by odtworzyć zerwaną więź między politykami a obywatelami.

Przebieg kampanii przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Spotkaliśmy się z entuzjastycznym przyjęciem mieszkańców naszego województwa. Punktem przełomowym kampanii było zwycięstwo Adriana Zandberga w debacie telewizyjnej. Od tego momentu nasz namiot przeżywał prawdziwe oblężenie – głównie ze strony najstarszego i najmłodszego elektoratu. Również wielu pracowników zaczęło postrzegać Razem jako alternatywę dla partii głównego nurtu.

Nasi kandydaci i kandydatki wzięli także udział w wielu spotkaniach otwartych dotyczących polskiej gospodarki oraz debatowali i udzielali wywiadów w lokalnych mediach.