Razem bronimy Konstytucji

Trybunał Konstytucyjny orzekł o niezgodności z Konstytucją przyjętej przez PiS ustawy paraliżującej TK. Prominentni politycy partii rządzącej, w tym sama premier Beata Szydło, ogłosili, że nie zamierzają uznać tego wyroku. Partia Razem od samego początku stała na stanowisku, że premier musi uznać wyrok TK. Dlatego nasze działaczki i nasi działacze z całej Polski pojawili się pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów po to, by jej o tym przypomnieć. Nie mogąc doczekać się publikacji wyroku, wyświetliliśmy go na fasadzie budynku kancelarii. Partia Razem protestowała pod pod siedzibą Pani Premier przez cały tydzień.

Razem Toruń zwołał w sobotę 12 marca konferencję prasową przed lokalną siedzibą PiS (pod Łukiem Cezara), na której opublikował wyrok Trybunału Konstytucyjnego. Relacje z naszego wydarzenia pojawiły się w największych mediach w regionie: TVP3 Bydgoszcz, Nowościach, Dzień Dobry Toruń, Gazeta Wyborcza Toruń, Polskie Radio PiK.

Po konferencji prasowej rozpoczęliśmy akcję informacyjną na ulicach Torunia.

Treść naszego stanowiska można znaleźć tutaj.

W niedzielę pojechaliśmy pod Kancelarię. W poniedziałek zaś kontynuowaliśmy akcję ulotkową w Toruniu pod siedzibą PiS. Głośno mówiliśmy, że mamy dość – dość pogrywania przez poprzedni i obecny establishment naszymi prawami, dość pogrywania państwem i jego instytucjami. Nie ma naszej zgody na łamanie Konstytucji w żadnym z jej aspektów. Domagamy się Polski demokratycznej, równej i sprawiedliwej, zgodnie z art. 2 Konstytucji RP.