Katarzyna Czernic – nasza kandydatka do sejmiku w okręgu nr 6

Prezentujemy Wam dziś naszą kolejną kandydatkę w wyborach do sejmiku woj. kujawsko-pomorskiego. W okręgu wyborczym nr 6, obejmującym Włocławek, oraz powiaty: aleksandrowski, lipnowski, radziejowski i włocławski, z drugiego miejsca na liście startuje Katarzyna Czernic.

sejmiki_KasiaCz

Kasia jest członkinią Rady Wojewódzkiej Razem, w przeszłości należała także do zarządu toruńskiego okręgu naszej partii. Pochodzi z małej miejscowości pod Tomaszowem Mazowieckim, ale od siedmiu lat jej nowym domem jest województwo kujawsko-pomorskie. Tutaj pracuje jako nauczycielka oraz studiuje literaturoznawstwo na studiach doktoranckich UMK.

W sejmiku chciałaby zająć się kwestiami związanymi z edukacją i z tym, by wszyscy, niezależnie od miejsca zamieszkania czy statusu materialnego, mieli i miały do niej bezproblemowy dostęp. Bardzo ważne jest dla niej również to, by położyć nacisk na edukację równościową, którą będą prowadziły osoby odpowiednio do tego przygotowane.

Tak opowiada o swoich celach:

Dorastałam w niewielkiej miejscowości z dala od dużych ośrodków miejskich. Dziś pracuję jako nauczycielka i widzę, że wiele uczennic i uczniów ma podobne problemy do tych, które ja miałam w ich wieku. Dla kogoś, kto mieszka poza miastem, w którym się uczy, dojazd do szkoły jest często bardzo uciążliwy, zarówno z uwagi na koszty, jak i ze względu na słabo rozwinięty transport publiczny. Dlatego w sejmiku przede wszystkim chciałabym zadbać o to, by w naszym województwie transport dla młodzieży szkolnej w całym województwie był darmowy. Istotny jest również rozwój sieci komunikacji publicznej, ponieważ wiele tysięcy osób w naszym regionie w ogóle nie ma do niej dostępu! Do każdej wsi sołeckiej powinny docierać autobusy.

Ważny jednak jest nie tylko dostęp do edukacji, ale także jej jakość. Chciałabym, żeby polską szkołę opuszczały młode obywatelki i młodzi obywatele rozumiejący otaczający ich świat i otwarci na innych ludzi. Z tego powodu zależy mi na uwrażliwieniu dyrektorów szkół i nauczycieli na aspekty związane z różnorodnością seksualną, kulturową, światopoglądową. Istotne jest też, by lekcje etyki prowadziły kompetentne i przygotowane do tego osoby. W sejmiku będę wspierała wojewódzkie programy na rzecz edukacji równościowej i kształtowanie młodzieży w duchu zrozumienia, że społeczeństwo jest różnorodne, ale każdej osobie należy się szacunek.

Głosujcie na Katarzynę Czernic, postawcie na wsparcie dla edukacji!