Katarzyna Pałgan – nasza kandydatka do sejmiku w okręgu nr 3

Do sejmiku naszego województwa z list Razem startuje mnóstwo kompetentnych osób. Dziś przedstawiamy Wam kolejną z nich.

Katarzyna Pałgan kandyduje do sejmiku z drugiego miejsca na liście w okręgu nr 3, obejmującym Grudziądz oraz powiaty: brodnicki, golubsko-dobrzyński, grudziądzki, rypiński i wąbrzeski.

sejmiki_Kasia

Kasia od dwóch kadencji jest w zarządzie toruńskiego okręgu Razem. Ma wyjątkową łatwość w nawiązywaniu kontaktów z ludźmi i przekonywania do swoich racji. Wielokrotnie występowała na demonstracjach w obronie praw kobiet. Z zawodu jest oligofrenopedagożką, a więc zajmuje się osobami z różnego typu niepełnosprawnościami.

W sejmiku chciałaby wykorzystać swoje zawodowe kompetencje i zadbać właśnie o osoby z niepełnosprawnościami. Tak sama mówi o swoich celach:

Niepełnosprawność nie może oznaczać wykluczenia. Samorząd wojewódzki ma narzędzia, by osobom nią dotkniętym ułatwić zwyczajne życie. Przede wszystkim chcemy zwiększyć ich zatrudnienie i zadbać o to, by jednostki samorządowe zatrudniały osoby z niepełnosprawnościami zgodnie z prawem. Zależy nam także na tym, by szczególnie w urzędach i budynkach podlegających samorządowi zlikwidować bariery architektoniczne. Zadbamy o to, żeby obrady sejmiku wojewódzkiego oraz współfinansowanych przez niego wydarzeń były tłumaczone na Polski Język Migowy. Będziemy również dążyć do tego, by osoby z niepełnosprawnościami oraz ich opiekunowie mieli możliwość korzystania z darmowej komunikacji na poziomie województwa.

Niepełnosprawność może spotkać każdego i każdą z nas. Musimy zadbać o to, by nie była ona powodem wykluczenia kogokolwiek z życia społecznego. Chcę zadbać w sejmiku, by nasze województwo było wygodnym domem naprawdę dla wszystkich!”

Gorąco namawiamy do zagłosowania na Katarzynę Pałgan!