Konferencja prasowa z okazji Dnia Seniora

Wczoraj przypadał Międzynarodowy Dzień Osób Starszych, zwany też potocznie Dniem Seniora. Z tej okazji zorganizowałyśmy i zorganizowaliśmy konferencję prasową, by zaprezentować nasze postulaty sejmikowe dotyczące osób starszych, a także opowiedzieć o zainaugurowanej przez Razem akcji #IdźZSenioremNaWybory.

W konferencji udział wzięli i wzięła:
Artur Eichhorst , wicelider sejmikowej listy Razem w okręgu nr 4 (Toruń oraz powiaty toruński i chełmiński)
Paulina Matysiak, liderka sejmikowej listy Razem w okręgu nr 4 (Toruń oraz powiaty toruński i chełmiński)
Michał Musielak, lider sejmikowej listy Razem w okręgu nr 3 (Grudziądz oraz powiaty: brodnicki, golubsko-dobrzyński, grudziądzki, rypiński, wąbrzeski)

Na początku Artur Eichhorst wyjaśnił na czym polega akcja “Idź z seniorem na wybory”. Z uwagi na zmiany w prawie wyborczym wprowadzone przez partię rządzącą, osoby starsze mogą mieć problemy z oddaniem głosu, ponieważ ograniczono możliwość głosowania korespondencyjnego. Dlatego chcemy zachęcić wszystkich, żeby pomagali tym osobom w dotarciu do lokalu wyborczego. Zachęcamy do dołączania do akcji i wydarzenia na Facebooku: https://www.facebook.com/events/2126833114027742/ !

Artur Eichhorst

Następnie Paulina Matysiak przedstawiła diagnozę dotyczącą problemów osób starszych w naszym województwie, wspominając m.in. o tym, że w całym województwie zaledwie w dwóch szpitalach jest oddział geriatryczny, a na jednego geriatrę przypada 27 tysięcy osób starszych!

Michał Musielak przedstawił natomiast postulaty Razem, które chcemy realizować w sejmiku wojewódzkim w trosce o seniorki i seniorów:

• rozwinięcie wojewódzkiej sieci domów opieki dziennej dla osób starszych
  • stworzenie w każdym szpitalu wojewódzkim oddziału geriatrycznego
  • zapewnienie osobom powyżej 65 roku życia bezpłatnych przewozów na terenie województwa
  • sfinansowanie papierowych informatorów dla seniorek i seniorów, zawierających przydatne informacje, których osoby starsze często nie potrafią znaleźć w Internecie.

Osoby starsze stanowią coraz większy odsetek społeczeństwa. Musimy zapewnić im godne życie i opiekę zdrowotną. Polska powinna być wygodnym domem dla wszystkich!

Linki do relacji medialnych:
Polskie Radio PiK: http://www.radiopik.pl/2,73074,partia-razem-domaga-sie-poprawy-jakosci-zycia-se
TVP3 Bydgoszcz: https://bydgoszcz.tvp.pl/39271683/zblizenia-1102018-g-1430 (materiał od 16:40)
Fragment tekstu z Nowości:

1 października jest Międzynarodowym Dniem Seniorów, pamiętali o tym działacze partii Razem ubiegający się o miejsca w sejmiku. Zainicjowali akcję “Idź z seniorem na wybory”, protestując równocześnie przeciw wprowadzonym przez PiS ograniczeniom w głosowaniu korespondencyjnym. Zwrócili także uwagę na to, że w naszym województwie ponad 40 tysięcy osób ukończyło 85 lat, a na jednego pracującego w naszym województwie geriatrę przypada 27 tysięcy osób powyżej 65 roku życia. Problem opieki nad seniorami jest coraz poważniejszy, bo społeczeństwo się starzeje, partia Razem apeluje więc m.in. o zwiększenie liczby oddziałów geriatrycznych w szpitalach oraz zwiększenie liczby dziennych domów opieki.