Sejmikowa kampania na dwóch kółkach

Trwająca sejmikowa kampania wyborcza w naszym regionie jest o tyle wyjątkowa, że w sporej mierze odbywa się na dwóch kółkach i toczy się nie tylko w największych miastach, ale także w dziesiątkach wsi sołeckich.

kampaniawrzesien_2

Dzięki inicjatywie i zapałowi naszego lidera listy w okręgu nr 6, Tomasza Matraszka, który zaraża wszystkich swoją energią, odbyłyśmy i odbyliśmy już kilka wypraw poza wielkie miasta.

Pierwszą z nich popularny Matrach odbył wspólnie z Jakubem Jędrzejczakiem – byli w tylu miejscowościach, że aż trudno wszystkie wymienić, spróbujmy jednak:
Łęg Witoszyn, Stary Bógpomoż, Nowy Bógpomóż, Bobrowniki, Stare Rybitwy, Miszek, Nieszawa, Przypust, Wójtówka, Wólne, Włoszyca, Byzie, Kocia Górka, Mikorzyn, Kucerz, Probostwo, Gąbinek, Waganiec, Zbrachlin, Stannowo, Śliwkowo, Święte, Niszczewy, Spoczynek, Koneck, Chromowola, Przybranowo, Podgaj, Opoki, Zduny, Opoczki, Grabie, Służewo Pole, Rożno Parcele.

Nowy Bógpomóż

Wszędzie rozmawiali z mieszkankami i mieszkańcami, wysłuchując wielu cennych uwag o lokalnych potrzebach. Zostawili też setki naszych ulotek i przekonywaliśmy, dlaczego warto zagłosować na Razem w wyborach sejmikowych. Udało nam się porozmawiać z kilkoma sołtysami!

W kolejny weekend okręg również nie próżnował: rozdawaliśmy ulotki oraz rozmawialiśmy z mieszkankami i mieszkańcami kolejnych miejscowości.

Matrach słup

Na szczególną uwagę zasługuje niedzielna trasa z Włocławka przez Lipno do Torunia, licząca 87 kilometrów! Tomasz Matraszek, wspólnie z kolegą z okręgu odwiedzili tego dnia aż 23 wsie sołeckie! Przez cały weekend odwiedziliśmy miejscowości:
Modzerowo, Śmielnik, Wólka Komorowska, Tymień, Podtymień, Izbica Kujawska, Hulanka, Zakręty, Świszczewy, Dębianka, Topólka i Bielki, Lubraniec, Lubraniec Parcele, Koszanowo, Dobra Wola, Kruszynek, Włocławek, Skórzno, Chełmica Mała, Chełmica Duża, Łochocin, Wichowo, Cyprianka, Witkowo, Ostrowite, Elzanowo, Kłokock, Pólko, Lipno, Jastrzębie, Wolęcin, Kikół, Waganiec, Józefowo oraz Sierzchowo.

Polska to nie tylko ośrodki wielkomiejskie. Istnieją też mniejsze miasta, miasteczka, wsie, często zapominane i pomijane przez władze. My w Razem jednak pamiętamy, że Polska powinna być wygodnym domem dla wszystkich, niezależnie od tego czy ktoś mieszka w większej czy mniejszej miejscowości. W programie sejmikowym mamy między innymi postulat, by transport publiczny docierał do każdej wsi sołeckiej – a wiemy z przeprowadzonych przez nas rozmów, że problem z dotarciem do pracy do większego miasta jest naprawdę powszechny.

Matraszek Matysiak

Również w ostatni weekend ruszyłyśmy i ruszyliśmy do powiatów i sołectw w województwie kujawsko-pomorskim.

Tym razem udało nam się odwiedzić miejscowości:
Skępe, Babie Ławy, Rumunki Skępskie, Kukowo; Mysłakówko, Marianki, Tłuchowo, Kamień Kotowy, Turza Wilcza, Chalin, Chudzewo, Mokowo, Strachoń, Dyblin, Szpiegowo, Nasiegniewo, Krojczyn, Uniechowo, Krępa, Szpetal Górny, Świerczynki, Leszcz, Pigża, Brąchnowo, Brąchnówko, Browina, Chełmża, Machnacz, Pikutkowo, Stary Brześć, Rzadka Wola, Folborek, Kryńsk, Biele, Toporzyszczewo, Kalinowiec, Tadzin, Janowice, Siutkówek, Siutkowo, Zbrachlin, Plebanka, Waganiec.
Oczywiście też byłyśmy i byliśmy w Toruniu.

Kierujemy słowa naszego najwyższego uznania do wszystkich osób zaangażowanych w kampanijne objazdy regionu – oprócz Tomka tym razem w skład naszej ekipy rowerowej weszły m.in. Paulina Matysiak i Marek Rozpłoch.

Słup

Nieustannie podkreślamy, że zależy nam na zrównoważonym rozwoju województwa, a tymi wyjazdami pokazujemy, że nie są to puste słowa. Chcemy docierać i rozmawiać ze wszystkimi mieszkankami i mieszkańcami naszego województwa, nie tylko z tymi z wielkich miast. Każda i każdy zasługuje na to, żeby mieć porządne usługi publiczne, dostęp do transportu, opieki lekarskiej i edukacji.

Serdecznie dziękujemy za wszystkie dyskusje i ciepłe przyjęcie. Nasza rowerowa kampania nie zwalnia jednak tempa: do zobaczenia w innych wsiach, miasteczkach i miastach regionu oraz – w co mocno wierzymy – do zobaczenia przy urnach wyborczych!

Matysiak Matraszek

Dość podziału na Polskę A i B!

Polska może być wygodnym domem dla wszystkich!