Michał Musielak – nasz kandydat do sejmiku w okręgu nr 3

Na osoby kandydujące do sejmików z naszych list warto zagłosować przede wszystkim dlatego, że będą one realizować znakomity program samorządowy Partii Razem. Warto to jednak zrobić także dlatego, że są to osoby kompetentne, energiczne i ideowe. Dziś rozpoczynamy prezentację kandydatek i kandydatów z razemowych list na terenie działania Razem Toruń.

Liderem listy w okręgu nr 3, obejmującym Grudziądz oraz powiaty: brodnicki, golubsko-dobrzyński, grudziądzki, rypiński i wąbrzeski, jest Michał Musielak.

sejmiki_Michał

Michał to jedna z osób, które w 2015 roku zakładały Razem, obecnie jest członkiem Zarządu Okregu Toruńskiego. Z zawodu jest matematykiem i zarabia na życie przekazywaniem swojej wiedzy studentkom i studentkom UTP Bydgoszcz. Pisze też swoją rozprawę doktorską.

Choć pracuje w Bydgoszczy, to jest aktywny politycznie przede wszystkim w Toruniu, Grudziądzu, Włocławku i okolicach. Związany jest też właściwie z całym województwem: rodzina ze strony ojca pochodzi z Szubina, a rodzina ze strony matki pochodzi z okolic Lipna.

Kluczowe sprawy, o które chce dbać w sejmiku to te dotyczące naszego codziennego życia: dofinansowanie nowych miejsc w żłobkach; ułatwienie powrotu do pracy po urlopie rodzicielskim, a także pomoc w zatrudnieniu dla osób niepełnosprawnych, w wieku 50+ lat i trwale bezrobotnych; dbanie o edukację i profilaktykę zdrowotną. Szczególnie ważne jest dla niego, by w naszym województwie transport publiczny był dostępny dla wszystkich, a nie tylko dla wybranych. Tak mówi o tym on sam:

Nie może być tak, że komunikacja publiczna jest projektowana wyłącznie z myślą o osobach z dużych miast. Polskie państwo finansuje z jednej strony Pendolino, które jeździ na trasach łączących największe aglomeracje, a z drugiej strony likwiduje coraz to nowe połączenia między mniejszymi miejscowościami. Odczuwają to chociażby mieszkanki i mieszkańcy Brodnicy i Rypina, którzy bezskutecznie od dłuższego czasu apelują o przywrócenie połączenia na trasie Brodnica – Rypin – Sierpc, a rok temu zlikwidowano także chociażby połączenie Kowalewo Pom. – Golub-Dobrzyń – Brodnica.

Chcemy to zmienić. W sejmiku będę zabiegał o to, żeby rozbudować połączenia kolejowe w województwie i doprowadzić do tego, by powstały połączenia kolejowe do każdego powiatowego miasta. Tam, gdzie nie ma dostępu do linii kolejowych, chcemy doprowadzić linie autobusowe, tak by z każdej wsi sołeckiej można było bezproblemowo dojechać do pracy czy szkoły. Nie można wykluczać nikogo z komunikacji publicznej.
Dość podziału na Polskę A i B!

Razem to pierwsze polityczne zaangażowanie Michała. Przez ostatnie 3 lata działania w partii nabrał ogromnego doświadczenia i dał się poznać jako skuteczny polityk. Koordynował między innymi akcje Razem: doprowadzenia do usunięcia reklam lichwiarskiej firmy z rowerów miejskich w Toruniu; wycofania z publicznej uczelni pseudonaukowej konferencji fanatyków religijnych. Jest sprawnym organizatorem, świetnie czuje się w sprawach administracyjnych i proceduralnych (za które odpowiada w toruńskim Razem), a zaczęte sprawy zawsze doprowadza do końca. Pełni funkcję rzecznika prasowego okręgu, świetnie czuje się w kontaktach z ludźmi: zebrał już prawie 4000 podpisów pod różnymi inicjatywami Razem! Opiekuje się też social-mediami w Okręgu Toruńskim. Start w wyborach do sejmiku komentuje tak:

Za Razem nie stoją wielkie pieniądze ani poparcie mediów czy możnych tego świata. Naszą siłą jest ideowość i zaangażowanie działaczek i działaczy, a także bardzo dobry program. Polityka to przede wszystkim reprezentacja grup społecznych – jestem przekonany, że to właśnie my będziemy najlepiej reprezentować w sejmiku interesy 90% społeczeństwa. Nie warto głosować na elity finansowe, ani na “wiecznych” radnych przyspawanych do stołka i oderwanych od rzeczywistości. Jeśli zwykli ludzie chcą, by sejmik zajmował się ich sprawami, powinni zagłosować na zwykłych ludzi, którzy znają te sprawy z własnego doświadczenia. Na nas. Na Razem.

Głos na Michała Musielaka na pewno nie będzie głosem straconym!