Razem Toruń na demonstracji antyfaszystowskiej 1 września

Wczoraj reprezentacja naszego okręgu wzięła udział w tradycyjnej toruńskiej demonstracji antyfaszystowskiej w rocznicę wybuchu II wojny światowej. Jak co roku spotkałyśmy i spotkaliśmy się pod pomnikiem Kopernika, by przypomnieć, do czego może doprowadzić faszyzm i by zwrócić uwagę, że jego przejawy widać też na co dzień w życiu społecznym. Chcemy Torunia i Polski bez nacjonalizmu, ksenofobii, szowinizmu i antysemityzmu!

arturomem2

Głos zabrały między innymi Ivka Macioszek oraz Katarzyna Lewandowska, a także członek zarządu Razem Toruń, Artur Eichhorst, który powiedział między innymi:

Jak doskonale państwo wiecie na Bliskim Wschodzie toczy się wojna, a w Europie, w tym również w Polsce, toczy się gorąca dyskusja na temat przyjmowania uchodźców. I ta dyskusja wywołała wiele demonów w społeczeństwie. Na ludzi, którzy uciekają przed wojną wylewa się masa nienawiści. Ponadto niechęć i nienawiść rozlewa się także na innych obcokrajowców.

Przemocy słownej i fizycznej na tle ksenofobicznym doświadczają m.in. migranci z Ukrainy, a także nawet Polacy, którzy z jakiegoś powodu zostali wzięci za obcokrajowców, co jest już w ogóle absurdalne.

Fala ksenofobii została wywołana przez demagogów, którzy nie mając nic konstruktywnego do zaoferowania podsycają strach w społeczeństwie, aby zbić kapitał polityczny.

Nacjonaliści dużo mówią o dumie narodowej, o wielkiej Polsce, ale w gruncie rzeczy ich tożsamość musi być bardzo słaba i chwiejna skoro muszą ją opierać na figurze wroga.

[…]

Sądzę, że mamy w Polsce wystarczająco problemów takich jak niewydolna służba zdrowia, kulejący system emerytalny czy niedostatek miejsc w przedszkolach.

I to są realne problemy, a nie widmo zniszczenia polskiej kultury przez kilka tysięcy przybyszy z Bliskiego Wschodu, którym zwykła przyzwoitość nakazuje pomóc.

Oprócz Razem Toruń wydarzenie współorganizowały: Toruński Strajk Kobiet, Obywatelski Toruń, Manifa Toruńska, Toruńskie Dziewuchy, Marsz Równości w Toruniu i Toruń bez ksenofobii. Demonstrację poprowadził Ryszard Mosiołek, za zdjęcia jak zawsze podziękowania dla Marka Krupeckiego. Zapraszamy do obejrzenia jego galerii:
—> GALERIA <—

Dziękujemy też wszystkim przybyłym osobom za obecność na demonstracji.
Nigdy więcej faszyzmu! No pasaran!