Hekatomba ptaków pod Włocławkiem – składamy zawiadomienie do prokuratury

W sobotę na zaporze we Włocławku wykonany został zrzut wody, w wyniku którego zalano obszar Natura 2000 Dolina Dolnej Wisły. O tej porze roku na tym terenie gniazduje wiele ptaków znajdujących się pod ochroną, takich jak rybitwy rzeczne (pisklę na grafice), rybitwy białoczelne, sieweczki rzeczne i sieweczki obrożne. Niektóre z nich były w trakcie wysiadywania jaj, inne miały pisklęta niepotrafiące jeszcze latać.

W wyniku haniebnego działania Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej – ich ogromna liczba zginęła.

zaporaa

Cały tegoroczny lęg ptaków na obszarze Dolnej Wisły doznał zagłady, wbrew ustawie o ochronie przyrody i wbrew elementarnej moralności. Życie tysięcy ptaków okazało się dla kogoś nieistotne wobec perspektywy zysków ze spławienia Wisłą barek z płockiej Stoczni Rzecznej. Ta niepohamowana chęć zysku niszczy świat nie tylko w skali całej planety, powodując globalne ocieplenie, ale również w skali lokalnej, niszcząc nadwiślańską przyrodę.

Wyrządzonych szkód nie da się już odwrócić, ale uważamy, że winni powinni ponieść konsekwencje. Dlatego też w imieniu toruńskiego okręgu Partii Razem Katarzyna Czernic i Tomasz Matraszek składają zawiadomienie do prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa.

zawiadomienie2b

Przyroda jest naszym wspólnym dobrem i nie godzimy się na to, aby niszczyć ją w imię prymitywnie rozumianego zysku.