Co w Polsce jest możliwe? – felieton

W najnowszym numerze “Nowego Obywatela” możecie przeczytać tekst Tomasz Markiewka “Co jest w Polsce możliwe?”. Tomek analizuje w nim co w naszym kraju wydaje się naturalne i oczywiste, a co zupełnie niemożliwe do zrealizowania. Okazuje się, że – szczególnie dla “autorytetów” – normalne sprawy to skoncentrowanie kapitału w rękach garstki osób, nierówności społeczne, dbanie o interesy banków, korporacji i ludzi zamożnych. A święte oburzenie wzbudzają tak “radykalne” pomysły jak walka o interesy ludzi pracy, walka z umowami śmieciowymi i przepracowaniem, próby zatrzymania katastrofy ekologicznej.

“Najbogatsi ludzie mają nieporównywalnie większy wpływ na politykę niż przeciętna obywatelka. To fakt. Panująca przez ostanie kilkadziesiąt lat ideologia ekonomiczna sprawiła, że obrzydliwie bogaci stali się jeszcze bogatsi, podczas gdy w krajach rozwiniętych klasa średnia i niższa stoją w miejscu albo wręcz biednieją. To kolejny fakt. Niszczymy klimat, gleby, całe środowisko i jest to bezpośrednią konsekwencją kapitalistycznego nakazu nieustannego wzrostu, a także braku regulacji dotyczących działania wielkich korporacji. To też fakt. Uparte trwanie przy tym modelu kapitalizmu sprzyja prawicowym fanatykom, którzy wszędzie na świecie wzrastają w siłę i są zagrożeniem dla podstawowych praw człowieka, np. praw kobiet. Jeszcze jeden fakt.

Mimo to jakakolwiek próba uratowania tego świata przed katastrofą jest niemożliwa, głupia, dziecinna. Możliwe, odpowiedzialne i mądre jest za to liczenie na to, że jeśli jedna centroprawicowa partia połączy się z inną, wesprze ich kilka neoliberalnych autorytetów i może jakaś centrolewica na dokładkę, najlepiej taka, która od lat przedkłada pragmatykę ponad idee, to PiS przegra wybory. I wtedy, hej ho, wszystkie nasze problemy nagle magicznie znikną.”

Tomek_NO3a

Zachęcamy do lektury całości na stronie Nowego Obywatela: