Europejski Dzień Walki z Dyskryminacją Osób z Niepełnosprawnościami

Dziś obchodzimy Europejski Dzień Walki z Dyskryminacją Osób z Niepełnosprawnościami. Z tej okazji w wielu miastach w Polsce odbyłysię pikiety i demonstracje popierające walkę Rodziców Osób Niepełnosprawnych o godne życie.

oligofreno4

Członkini zarządu naszego okręgu, Kasia Pałgan, z zawodu jest oligofrenopedagożką, czyli mówiąc potocznie: pedagożką zajmującą się dziećmi i młodzieżą z niepełnosprawnościami intelektualnymi i fizycznymi. Jest w stałym kontakcie z rodzicami swoich podopiecznych i widzi jak wygląda ich codzienne życie. Życie pełne poświęcenia i wyrzeczeń. Wymagające pełnej gotowości przez 24 godziny na dobę oraz wielkiego uporu, by wywalczyć dla swoich dzieci podstawowe sprawy, choćby takie jak dofinansowanie do wózka inwalidzkiego czy rehabilitację.

Państwo polskie powinno wesprzeć tych ludzi i zapewnić im godne życie oraz podstawowe bezpieczeństwo finansowe. Dlatego dzisiaj wszyscy wyrażamy solidarność z Rodzicami Osób Niepełnosprawnych oraz wsparcie dla ich postulatów.

Reprezentacja naszego okręgu wzięła udział w organizowanej przez Manifa Toruńska pikiecie “Polska dla wszystkich”, wspierającą protest RON – Rodzice Osób Niepełnosprawnych w Sejmie.

Polska dla wszystkich RON 2

Sytuacja tych osób od lat nie ulega poprawie, a rząd PiS-u, mimo prospołecznych deklaracji, jest kolejnym rządem ignorującym postulaty tej grupy. Rodzice opiekujący się niepełnosprawnymi dziećmi i opiekunowie dorosłych niepełnosprawnych otrzymują kwoty daleko niewystarczające do godnego życia. Państwo nie powinno nikogo zostawiać za burtą!

Solidarność naszą bronią!