Świętujemy 1 maja w Toruniu i Poznaniu

Dzisiaj nasz okręg świętował 1 maja, Dzień Ludzi Pracy.

Z tej okazji na ulicach Torunia rozdawaliśmy jednodniówki „Pierwszy Maja”. Jest to gazeta wydana przez Razem z okazji Międzynarodowego Święta Pracy. To święto nas wszystkich, bo wszyscy albo jesteśmy pracownikami bądź pracowniczkami, albo mamy kogoś takiego w rodzinie. Bardzo się cieszymy, że nasza gazetka spotkała z tak dużym zainteresowaniem napotkanych ludzi.

1 maja 2018 c

Reprezentacja naszego okręgu była również w Poznaniu, gdzie Razem przeprowadziło nasze główne obchody pierwszomajowego święta.

Przemaszerowałyśmy i przemaszerowaliśmy przez stolicę Wielkopolski, by przypomnieć, że prawdziwe korzenie Święta Pracy leżą w ruchu robotniczym i związkowym. To nie jest święto peerelowskie – to święto nas wszystkich, ludzi pracy. Upominałyśmy się też i upominaliśmy o te osoby, których praca jest niedoceniana i źle opłacana: opiekunki i opiekunów osób niepełnosprawnych, nauczycielki i nauczycieli, kobiety – szczególnie te, które zajmują się wychowaniem dzieci, pracownice i pracowników wypychanych na umowy śmieciowe lub fikcyjne samozatrudnienie.

1 maja 2018 b

Serdecznie dziękujemy Razem Poznań za znakomite zorganizowanie obchodów!

Godna praca – godna płaca!
Solidarność naszą bronią!