Razem Toruń na wyjazdowych demonstracjach

Wczoraj przedstawiciele naszego okręgu wzięli udział w dwóch demonstracjach poza Toruniem.

Ulicami Łodzi przeszedł tradycyjny Marsz Równości. Był na nim obecny między innymi Artur Eichhorst z toruńskiego Razem, który tak wyjaśnia dlaczego wziął udział w tym wydarzeniu:

Pojechałem na Marsz do Łodzi, bo prawa osób LGBTQ+ to nie jest żaden temat zastępczy, jak próbują nam wmówić niektórzy politycy, zwłaszcza prawicowi, ale także ci uchodzący za liberalnych. Prawa osób LGBTQ+ to prawa człowieka,
w dużej mierze związane z komfortem codziennego życia ludzi.
Nikt nie może sprowadzać tej walki do szufladki z napisem “sprawy obyczajowe”.

Jesteśmy wszędzie tam, gdzie ktoś upomina się o swoje prawa: do godnego życia, do równego traktowania, do bezpieczeństwa.

marszlodz4

Za równość naszą i waszą!

Reprezentacja Partii Razem udała się też do niemieckiego miasteczka Ostritz, aby zaprotestować przeciwko faszystom i nazistom, którzy zebrali się tam w celu świętowania urodzin Hitlera. Na miejscu pojawiły się liczne ekipy między innymi z Razem Wrocław, Razem Poznań, Razem w Warszawie i Razem Pomorze, w tym najstarszy członek Razem, Stach Głąbiński.

Udział w protestach wziął też Tomasz Matraszek z Razem Toruń, koordynator naszych struktur w rejonie Włocławka i historyk, który podkreśla, że z racji swojego zawodu doskonale wie, do czego prowadzą faszystowskie i nazistowskie poglądy.

ostritz1

Z coraz większym niepokojem obserwujemy nawrót sympatii do tych zbrodniczych ideologii, w których centrum znajduje się nienawiść do ludzi o odmiennym pochodzeniu i innych przekonaniach. Dlatego konsekwentnie bierzemy udział we wszystkich inicjatywach, które przeciwstawiają się temu zjawisku. W Ostritz robiłyśmy i robiliśmy to w towarzystwie lewicowych koleżanek i kolegów z Niemiec oraz Czech.

Razem walczymy o wzajemny szacunek i bezpieczeństwo ludzie niezależnie od ich pochodzenia, poglądów czy wiary!