Wywiad z Tomaszem Markiewką w Rzeczpospolitej

We wczorajszym wydaniu Rzeczpospolitej w dodatku Plus Minus można przeczytać wywiad z członkiem naszego okręgu Tomasza Markiewki, przeprowadzony przez Piotra Witwickiego.

Tomek opowiada tam o swojej książce “Język neoliberalizmu”, ale także mówi sporo o Partii Razem. Fragment wywiadu:

Piotr Witwicki: Rafał Matyka uważa, że po 1989 r. zaczęliśmy kopiować zachodnie rozwiązania, bo one wydawały się nam normalne. Czy jedyną odtrutką ma być teraz państwo skandynawskie? Czy może już jesteśmy zdolni tworzyć coś własnego?

Tomasz Markiewka: Zaczynamy zauważać, że Zachód to też nie jest taka piękna kraina. Zapoczątkowany w USA kryzys finansowy z 2008 roku pomógł nam to zrozumieć. Zachód nie ma patentu na jedyny szczęśliwy świat, ale też nie ma jednego Zachodu. Jest Skandynawia o wysokich podatkach i z dbałością o prawa pracownicze, są Stany Zjednoczone z ogromnymi nierównościami i miliarderami poza kontrolą społeczną.

PW: A jak wygląda na tym tle nasz model?

TM: Nie sądzę, że jest jakiś model.

PW: Postuluje go i stara kształtować PiS. W odróżnieniu od Platformy.

TM: Rzeczywiście PiS sprawia wrażenie partii mającej szerszy sposób patrzenia na Polskę, podczas gdy PO pozostaje partią ciepłej wody w kranie. Donald Tusk mówił, że jak ktoś ma wizję, to powinien iść do psychiatry. Po 1989 wydawało się nam, że nie musimy nic wymyślać, bo możemy kopiować Zachód. Potem okazało się, że to jest bardziej skomplikowane, bo Zachód jest różnorodny i też ma swoje problemy. No i w końcu pojawił się ktoś, kto ma wizję, ale tym kimś był niestety Kaczyński z PiS-em. Jego wizja nas cofa.

[…]

PW: A dlaczego wizja Partii Razem się nie przebija?

TM: Pamiętajmy, że Partia Razem istnieje od trzech lat i jej obecność medialna jest mała.
[…] Jesteśmy pierwszą nowoczesną partią lewicową, która funkcjonuje po kryzysie finansowym 2008 roku i ma odpowiedzi na świat pokryzysowy – świat Trumpów, Kukizów i Kaczyńskich.
[…] Pamiętajmy, że Razem tworzy zupełnie inną opowieść o Polsce, w której główne pytanie nie brzmi: czy jesteś za PO czy za PIS? Razem woli pytać: jaki jest twój stosunek do praw pracowniczych albo do praw kobiet? Nie trzeba być geniuszem, żeby zobaczyć, że to jest nowość, bo niestety dla wielu podstawowe pytanie to wciąż „Nienawidzisz Tuska czy Kaczyńskiego?”.

wywiadomem1bb

Zachęcamy do lektury całości!