Solidarnie przeciw szykanom za głoszenie prawdy historycznej

Dokładnie miesiąc temu, 28 lutego, garstka osób zorganizowała mały happening pod toruńskim pomnikiem tzw. “żołnierzy wyklętych”. Chciały one przypomnieć, że wśród tych żołnierzy było mnóstwo pospolitych bandytów, a także zbrodniarzy odpowiedzialnych za morderstwa na ludności cywilnej. I w związku z tym nie zasługują oni ani na powszechny kult, ani na swoje święto, które było obchodzone następnego dnia.

Okazuje się jednak, że zwykłe przypomnienie o prawdzie historycznej może być powodem do szykan. Najprawdopodobniej po dokonanym przez kogoś zgłoszeniu, sprawą zajęła się toruńska prokuratura. Na przesłuchanie została wezwana jedna z uczestniczek wydarzenia, Katarzyna Lewandowska. Na miejscu okazało się, że chodzi o sprawę z artykułu 261 Kodeksu Karnego, który mówi o “znieważeniu pomnika”! Okazuje się, że przytoczenie faktów historycznych może być przez kogoś potraktowane jako znieważenie!

Wśród osób, które brały udział w lutowym happeningu, był także Marek Rozpłoch z Razem Toruń, który komentuje to tak:

Mój transparent przypominał o zbrodni Narodowych Sił Zbrojnych w Wierzchowinach. Jestem dumny z tego, że brałem udział w akcji upamiętniającej osoby zabite przez tzw. żołnierzy wyklętych. Zależało nam na dopowiedzeniu do oficjalnej narracji paru zdań prawdy.

Toruńskie Razem wyraża pełną solidarność z Kasią, Markiem i pozostałymi aktywistkami biorącymi udział w happeningu. Uważamy za niedopuszczalne, by jakakolwiek osoba była szykanowana za kilka słów prawdy i przypomnienie o rzeczach dobrze udokumentowanych przez historyków i historyczki. Nie ma naszej zgody na politykę historyczną opartą na zakłamaniu!

przeklęci3a

Zachęcamy Was wszystkie i wszystkich do okazania wsparcia tym dzielnym osobom, nagłaśniania sprawy i udostępniania tej informacji jak najszerzej. Niech wiedzą, że nie zostaną same!

Nie dla kultu zbrodniarzy! Nie dla szykan za prawdę!

Relacje medialne:

Rzeczpospolita: http://www.rp.pl/Razem/180329194-Zandberg-o-zolnierzach-wykletych-Czy-prawda-zniewaza.html

Onet.pl: https://kujawsko-pomorskie.onet.pl/adrian-zandberg-bierze-w-obrone-uczestnikow-torunskiej-pikiety/jdl6mtm

Dzień Dobry Toruń: https://ddtorun.pl/pl/11_wiadomosci/14500_zniewazyli_pomnik_zolnierzy_wykletych_jest_sledztwo.html

Wyborcza: http://torun.wyborcza.pl/torun/7,48723,23212281,badaja-czy-aktywisci-zniewazyli-pomnik-zolnierzy-wykletych.html