Stop pseudonauce! Chcemy lekarzy, a nie misjonarzy!

Podpisz petycję w sprawie odwołania pseudonaukowej konferencji na CM UMK!

W tym tygodniu ogłoszone zostało, że w kwietniu na bydgoskim Collegium Medicum, podlegającym pod UMK w Toruniu, ma odbyć się konferencja “Bydgoskie Dni Bioetyczne”. Wszystko wskazuje jednak na to, że to wydarzenie nie będzie miało nic wspólnego z nauką.

Wśród osób zaproszonych do wygłoszenia odczytu są między innymi: Kaja Godek – inicjatorka inicjatywy “Zatrzymaj aborcję”, znana ze skandalicznych wypowiedzi, takich jak porównanie metody in vitro do gwałtu, osoba bez naukowych kompetencji; Marzena Nykiel – redaktorka naczelna portalu wPolityce.pl, autorka książek o gender, którą określa jako groźną kulturową inwazję, osoba bez naukowych kompetencji; Justyna Gajos – związana z portalem jedenznas.pl, który jest częścią ruchu tzw. “pro-life”; Władysław Sinkiewicz – człowiek, który już 4 lata temu zorganizował na CM debatę o gender, jego zdaniem szkodliwej, marksistowskiej ideologii; Jakub Pawlikowski – gorący zwolennik i obrońca Deklaracji Wiary składanej przez lekarzy, w której uznaje się pierwszeństwo prawa bożego nad ludzkim i która stwierdza, że lekarze powinni kierować się w pierwszej kolejności swoją wiarą; Błażej Kmieciak – działacz Ordo Iuris.

Zestaw prelegentek i prelegentów, a także tematy wystąpień zdecydowanie pozwalają przypuszczać, że nie będzie to debata naukowa, lecz promująca prywatne poglądy i przekonania religijne. A na takie wydarzenia nie powinno być miejsca na państwowych uczelniach. Dodatkowo ideologia prezentowana przez niektóre z występujących osób to ideologia odbierająca kobietom prawo do decydowania o sobie.

Nie chcemy by takie wydarzenia były firmowane przez autorytet UMK! Dlatego Okręg Toruński Razem i Okręg Bydgoski opublikowały wspólną petycję z apelem do władz uczelni o odwołanie tej konferencji.

Jeśli również nie chcesz, by państwowa uczelnia promowała przekonania religijne, zamiast zajmować się nauką – podpisz petycję! Udostępnij ją! Powiedz o niej znajomym! Pokażmy, że nie ma naszej zgody na medycynę opartą na dogmatach wiary zamiast na rzetelnej nauce.