Petycje do miast regionu w sprawie przyjęcia Karty Równości

Chcemy równości w regionie!

W tym tygodniu w miastach naszego regionu złożyłyśmy i złożyliśmy petycje z apelem o przystąpienie do Europejskiej Karty Równości Kobiet i Mężczyzn w Życiu Lokalnym. Nasz dokument został wysłany do włodarzy miast w: Toruniu, Włocławku, Grudziądzu, Brodnicy, Chełmnie, Rypinie, Chełmży, Lipnie, Wąbrzeźnie, Golubiu-Dobrzyniu i Radziejowie.

Europejska Karta Równości Kobiet i Mężczyzn w Życiu Lokalnym to dokument, który został opracowany przez Radę Gmin i Regionów Europy. Podpisało go już prawie 1700 samorządów w 35 krajach Europy. Sygnatariusze Karty deklarują podejmowanie działań na rzecz zmniejszania nierównego traktowania ze względu na płeć.

petycja-karta

W Polsce tylko kilka samorządów podpisało tę Kartę, m.in. Nysa, Aleksandrów Kujawski, a także Legnica, której władze zdecydowały się przyjąć dokument właśnie na skutek petycji Razem Legnica. Mamy nadzieję, że reszta miast z naszego regionu dołączy do sygnatariuszy Karty!

Trackbacks for this post