Radiowy wywiad Grzegorza Sroczyńskiego z Tomaszem Markiewką

Tomasz Markiewka, członek naszego okręgu, gościł dziś w audycji „Świat się chwieje” w Radio TOK FM, prowadzonej przez Grzegorza Sroczyńskiego. Punktem wyjścia dyskusji była książka Tomka „Język neoliberalizmu”. Podczas jej trwania zostało poruszonych wiele ciekawych tematów politycznych i społecznych. Poniżej fragment rozmowy.

Sroczyński:
– W jednym domu jest półka czy cały regał z książkami, a w drugim nie ma. Wiadomo, że te dzieci, które mają regał z książkami, będą miały łatwiejszy start w dorosłym życiu. Takich nierówności trudno się pozbyć.

Markiewka:
– Problem nie zaczyna się od tego, że ktoś ma półkę z książkami, a ktoś nie. Problemem jest już to, że ktoś w ogóle nie ma półki, nie ma biurka, nie ma gdzie odrobić zadania domowego. Nie jest odpowiednio odżywiony, aby mieć do tego siłę. Nie ma bodźców zachęcających ku temu. Pochodzę z małej wsi i wiem, że niektórzy ludzie nie wierzą w sukces, bo wiedzą, że ich rodzice nigdy nie go odnieśli, tak samo ich dziadkowie i dziadkowie tych dziadków. Są więc przyzwyczajeni do tego, że tak się kręci świat i nikt nie wyciąga do nich ręki. Mamy dowody, że można z tym walczyć. Dysponujemy wieloma statystykami i widzimy, że są takie państwa jak skandynawskie, które radzą sobie z tym problemem nieźle, i takie jak USA, w których drogi awansu są zablokowane. Nie chodzi przecież o zbudowanie doskonałego świata, ale o trochę mniej niedoskonałego niż ten obecny.

Całą rozmowę usłyszycie na stronach radia:

tokfm1a