Kogo obchodzi praca? – felieton Tomasza Markiewki

Dziś na łamach portalu Oto Toruń Tomasz Markiewka z Razem Toruń zaprasza na naszą piątkową debatę wokół książki Rafała Wosia “To nie jest kraj dla pracowników”. Fragment tekstu:

Woś pisze o rzeczach ważnych i zadziwiająco prostych: gdy ktoś mówi wam, że dana decyzja doprowadzi do wzrostu PKB, pytajcie kto dokładnie na tym wzroście skorzysta, a kto straci (w Stanach Zjednoczonych PKB rośnie każdego roku, a mimo to realne wynagrodzenie przeciętnego pracownika stoi w miejscu od lat 80. XX wieku). Nie da się rozwijać gospodarki bez dbania o portfele pracowników, bo nawet najgenialniejszy przedsiębiorca nie sprzeda swoich towarów ludziom, których nie stać, aby je kupić. Dobre warunki pracy trzeba sobie wywalczyć, najlepiej przez zbiorowe działania, a nie czekać aż rzekomo naturalne procesy rynkowe do nich doprowadzą.
W najbliższy piątek, o godzinie 18:00 w Hotelu Gromada (u. Żeglarska 10/14), torunianie i torunianki będą mieli możliwość podyskutowania o tych i innych sprawach z Wosiem oraz zaproszonymi gośćmi.

Cały felieton: https://ototorun.pl/artykul/tomasz-markiewka-kogo/389639

Debata 16 lutego