Dwugłos w sprawie nieużywania fajerwerków

We wczorajszym wydaniu toruńskich Nowości pojawił się dwugłos w sprawie fajerwerków w Toruniu. Stanowisko Urzędu Miasta zaprezentowała Anna Kulbicka-Tondel, która sugerowała, że ten problem ze strony miasta jest w Toruniu minimalny. Polemizował z nią Michał Musielak z naszego okręgu, który streścił sens petycji, złożonej przez Razem Toruń wspólnie z Czasem Mieszkańców, Toruńskimi Dziewuchami oraz Partią Zieloni Toruń. Zwrócił jednocześnie uwagę, że miasto mogłoby dać dobry przykład obywatelkom i obywatelom, gdyby zdecydowało się na odstąpienie od zwiększania hałasu w Sylwestra.

nowosci_fajerwerki

Przy okazji przypominamy, że o naszej petycji pisały również inne media:

Jako pierwszy temat podjął portal Oto Toruń:

Sprawę tego samego dnia opisał też portal Dzień Dobry Toruń

…natomiast toruńska Gazeta Wyborcza opublikowała treść naszej petycji i przygotowała też ankietę na temat całorocznego zakazu fajerwerków. Ponad połowa głosujących poparła taki zakaz!

Również w Wyborczej ukazał się wczoraj tekst podsumowujący problem, na który zwróciłyśmy i zwróciliśmy uwagę: http://torun.wyborcza.pl/torun/7,48723,22811097,sylwester-w-toruniu-bez-fajerwerkow-nie-w-tym-roku.html