Nowoczesny Toruń

We wczorajszym felietonie dla Oto Toruń członek naszego okręgu Tomasz Markiewka pisze o petycji w sprawie fajerwerków, którą Razem Toruń złożyło wspólnie z Czas Mieszkańców – merytorycznie o Toruniu, Dziewuchy Dziewuchom Toruń i Partia Zieloni Toruń do Urzędu Miasta. Wyjaśnia jednocześnie na tym przykładzie, jak pojemnymi pojęciami są wolność i nowoczesność, i jak wątpliwe jest, czy negatywna odpowiedź prezydenta jest działaniem na ich rzecz.

[…] odpowiedź prezydenta Zaleskiego była rozczarowująca. Stwierdził, że miasto używa tylko sztucznych ogni, a nie petard, które robią najwięcej hałasu. Jest to oczywisty unik i dyplomatyczny sposób na powiedzenie: „Nic nie zmienimy, nie obchodzi nas wasza prośba”. Jest to też odpowiedź łatwa, bo zawsze najbezpieczniejszym wyjściem jest zostawienie wszystkiego po staremu. Zmiana tradycji wiąże się z ryzykiem niezadowolenia. „Sylwester bez fajerwerków, jak to? Przecież wszyscy inni ich używają” – mogłaby stwierdzić duża część mieszkańców i mieszkanek Torunia. Prezydent miałby jednak wiele argumentów za. Choćby taki, że Toruń stoi w awangardzie zmian. Jest nowoczesnym miastem, które pokazuje, że można obchodzić sylwestra inaczej – w sposób, który bierze pod uwagę prawa zwierząt. To wymagałoby jednak odwagi i inicjatywy, a tych cech najwyraźniej nie da się nabyć w trakcie kolejnych audiencji u Tadeusza Rydzyka.

Całość felietonu na stronach Oto Toruń: