Nie strzelaj w Sylwestra! – petycja do prezydenta Torunia

Z inicjatywy naszego okręgu, wspólnie z Toruńskimi Dziewuchami, Czasem Mieszkańców i Partią Zieloni Toruń złożyłyśmy i złożyliśmy dziś petycję do Prezydenta Torunia Michała Zaleskiego w sprawie odstąpienia przez miasto od używania materiałów pirotechnicznych na wszelkich imprezach miejskich.

Fajerwerki powodują dyskomfort u wielu mieszkanek i mieszkańców Torunia, co szczególnie może być odczuwane w okolicach Sylwestra, kiedy natężenie hałasu będzie największe. Sytuacja ta jest również zagrożeniem dla zdrowia wielu ludzi, szczególnie starszych i schorowanych.

25299014_1724909764209867_2053971681283311741_n

Protestujemy przeciwko fajerwerkom również z uwagi na dobrostan zwierząt, które nie rozumieją przyczyn hałasu wywołującego u nich często atak paniki i zagrażającego ich życiu i zdrowiu. Nasi czworonożni przyjaciele sami się przy tym nie obronią, w ich obronie stajemy więc my.

Petycja została podpisana przez osoby reprezentujące wszystkie cztery organizacje zaangażowane w akcję: Ivkę Macioszek, Jakuba Gołębiewskiego, Sylwię Kowalską i Michała Musielaka. Mamy nadzieję, że nasz wspólny głos zostanie wysłuchany przez władze miasta. Jest wiele innych sposobów, w jaki można świętować, nie narażając przy tym nikogo na stres i utratę zdrowia. Nie strzelajmy w Sylwestra!

pierwsza strona petycji:

Petycja przeciwko fajerwerkom-page-001