125. rocznica powstania Polskiej Partii Socjalistycznej

Nasz okręg uczcił 125. rocznicę powstania Polskiej Partii Socjalistycznej. W Toruniu na ul. Józefa Mireckiego przypięliśmy wstążeczki: biało-czerwoną oraz karminowo-alizarynową przy tabliczce z nazwiskiem działacza Organizacji Bojowej PPS-u, straconego w 1908 na stokach warszawskiej Cytadeli. Józef Mirecki, ps. “Montwiłł”, jeden z symboli walki o wolną i sprawiedliwą społecznie Polskę, na chwilę przed śmiercią krzyknął: “Niech żyje Polska niepodległa!”

125 rocznica powstania PPS - tabliczka z flagami

Odnosimy się z wielkim szacunkiem do tradycji lewicy patriotycznej, tradycji PPS-u – i to do niej właśnie w Razem się odwołujemy. Chcemy przywrócić pamięć o tych, którzy walczyli w pierwszym szeregu o niepodległość Polski, a jednocześnie chcieli by Polska była krajem równych szans, niewykluczającym nikogo i opartym na społecznej sprawiedliwości. Z myślą o takiej Polsce 125 lat temu powstała Polska Partia Socjalistyczna; taką Polskę pepeesowcy chcieli budować prawie 100 lat temu, gdy nasz kraj znów znalazł się na mapie; takiej Polski chce również dzisiaj Partia Razem.

125 rocznica powstania PPS - delegacja Razem