11 listopada – rozdawanie “Daszyniówek”

11 listopada, w Święto Niepodległości, rozdawałyśmy i rozdawaliśmy na toruńskich ulicach jednodniówkę poświęconą rządowi Daszyńskiemu utworzonemu po odzyskaniu niepodległości w 1918 roku. Razem w Toruniu i w innych miastach chce w ten sposób przypomnieć piękną tradycję polskiej lewicy demokratycznej i to, że pierwszą w pełni niepodległą władzą był rząd stworzony przez polityka Polskiej Partii Socjalistycznej.

Tymczasowy Rząd Ludowy połączył niepodległość z polityką przeciwną wykluczeniom, podejmując decyzje takie jak wprowadzenie ośmiogodzinnego dnia pracy, uznanie praw wyborczych kobiet czy niezwłoczne rozpisanie w pełni demokratycznych wyborów do sejmu. Chcemy, by dziś, wbrew prawicy próbującej zawłaszczyć dyskurs historyczny, pamiętano również o tym i by w podobnym do tamtego duchu była też budowana dzisiejsza Polska.

Razem - daszyniówki, Katarzyna Pałgan i Marek Rozpłoch