Chwiejny prezydent Zaleski

Na kongresie Polski Razem Jarosława Gowina pojawił się prezydent Torunia Michał Zaleski. Okazało się, że w nowo utworzonej partii Porozumienie pan prezydent będzie pełnił funkcję doradczą.

W zasadzie nie powinno to nikogo dziwić, że osoba składająca wiernopoddańcze hołdy ojcu Rydzykowi próbuje związać się z formacją bliską władzy. Szczególnie, że w wyczuwaniu wiatrów historii prezydent Zaleski jest już doświadczony: za czasów PRL-u należał do PZPR, a po 1989 roku związał się Sojuszem Lewicy Demokratycznej, który dwukrotnie wtedy rządził w Polsce.

Zastanawia nas jednak, gdzie w tych wszystkich woltach znajduje się miejsce na politykę opartą na wartościach? Czy naprawdę są one nieistotne, a liczy się tylko ogrzanie się przy tych, którzy akurat są u władzy?

zaleskigowin3

O postawie prezydenta i naszej krytyce napisał portal Na Temat: