“SLD jest lewicą tylko z nazwy” – wywiad z Michałem Musielakiem

Zapraszamy do obejrzenia wywiadu, który Karina Obara przeprowadziła z Michałem Musielakiem, członkiem naszego okręgu. Wywiad jest częścią cyklu rozmów wideo “Mam pytanie”, który niedawno rozpoczęła Gazeta Pomorska.

Michał Musielak opowiada o tym, czym różni się Razem od SLD, na czym polega kolektywne zarządzanie oraz wyjaśnia dlaczego zarzucanie naszej partii lewicowego radykalizmu jest nieporozumieniem.

Polska żyje w epoce Balcerowicza łupanego – dla wielu komentatorów świat zatrzymał się 30 lat temu i od tego czasu nic się nie wydarzyło. Tymczasem w 2008 roku był kryzys gospodarczy i teraz to nie tylko Partia Razem nawołuje do zmniejszenia nierówności. Niedawno pojawił się raport Międzynarodowego Funduszu Walutowego w którym było powiedziane, że zmniejszenie nierówności poprzez podwyższenie podatków najbogatszym to krok w dobrym kierunku. Podobne tezy głosi wielu ekonomistów, na przykład noblista Joseph Stiglitz. Widać więc, że postulaty Partii Razem to nie jest jakiś kosmos, to nie jest żaden komunizm – to coś, co jest obecnie w głównym nurcie światowej ekonomii.

Cały wywiad można obejrzeć na stronie Gazety Pomorskiej:

Wywiad ukazał się również z innym tytułem w formie papierowej w Gazecie Pomorskiej z piątku 27 października 2017:
pomorska_MMM

W głównej grafice ilustrującej wpis wykorzystano kadr z nagrania wideo Gazety Pomorskiej.