Akcja przeciwko reklamom lichwiarzy w Toruniu

Przedstawiamy relację z naszej udanej akcji przeciwko reklamom lichwiarskiej firmy na rowerach miejskich w Toruniu.

Jeden z naszych sympatyków zwrócił nam w mailu uwagę na problem w mieście: na toruńskich rowerach miejskich ogłaszała się firma pożyczkowa Nobilon stosująca lichwiarskie metody. Udziela bardzo drogich pożyczek, tzw. chwilówek, wykorzystując sytuację ludzi w trudnym położeniu do zdobycia łatwego zarobku. W dodatku obkleja drzwi wejściowe do klatek schodowych plakatami z nazwiskiem osób zadłużonych i wezwaniem do spłacenia długu. Miedzy innymi za tego rodzaju zastraszanie i poniżanie dłużników Nobilon był już wcześniej karany przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta.

Grafika przed - Razem Toruń

Uważamy oczywiście, że reklamowanie na rowerach miejskich firmy stosującej takie metody i mającej taką historię jest skandaliczne. Dlatego okręg postanowił zareagować – przygotowałyśmy i przygotowaliśmy list do Urzędu Miasta (dokładniej Wydziału Sportu i Turystyki) który sprawuje kontrolę nad miejskimi rowerami, z prośbą o natychmiastową interwencję w tej sprawie. Naszym zdaniem Instytucje publiczne nie powinny dopuszczać do sytuacji, w której przestrzeń miejska jest wykorzystywana do reklamowania tego rodzaju firm. Toruń nie może być kojarzony z przyzwoleniem na wykorzystywanie i nękanie swoich mieszkańców!

Nasze działanie okazało się skuteczne: jeszcze tego samego dnia rzeczniczka prezydenta miasta zapowiedziała, że operator Toruńskiego Roweru Miejskiego usunie te reklamy! Miasto przyznało nam rację, że przestrzeń reklamowa należąca do miasta powinna być wolna od promocji wątpliwej etycznie działalności, żerującej na trudnej sytuacji życiowej dłużników. Mamy nadzieję, że dzięki usunięciu reklam lichwiarskich “chwilówek” uda się uniknąć choćby części ludzkich dramatów.

Grafika po - Razem Toruń

O naszej interwencji przeciwko reklamom lichwiarskiej firmy napisały regionalne media.

Jako pierwsze informację o sprawie zamieściło Dzień Dobry Toruń, cytując wypowiedź Michała Musielaka:

Dla Radia PiK wypowiedział się Tomasz Markiewka:

Firma była upomniana przez UOKiK […]. Ta firma jest reklamowana na rowerach miejskich, które w pewien sposób są wizytówką miasta, dlatego uważamy, że niestosowne jest, że miasto zezwala takiej firmie na reklamę, bo w ten sposób trochę podpisuje się pod działalnością takiej firmy. […] Piętnowanie publiczne osób zadłużonych jest niemoralne.

W Gazeta Pomorska można przeczytać komentarz Artura Eichhorsta:

Wierzymy, że nagłośnienie tej sprawy spowoduje wzrost świadomości społecznej w kwestii ryzyka korzystania z oferty wszelkich lichwiarzy. Chcemy żyć w państwie, które nie ułatwia nikomu naciągania swoich obywatelek i obywateli.