Zbiórka podpisów pod projektem “Ratujmy Kobiety”

W sierpniu, wrześniu i październiku 2017 nasz okręg mocno wsparł zbiórkę podpisów pod obywatelską inicjatywą uchwałodawczą “Ratujmy Kobiety” dotyczącą praw kobiet i świadomego rodzicielstwa. Wspólnie z toruńskimi Dziewuchami Dziewuchom zebrałyśmy i zebraliśmy prawie 3000 podpisów!

Akcja w Toruniu zaczęła się 9 sierpnia – tego dnia odbyła się konferencja prasowa inaugurująca regionalną zbiórkę podpisów pod inicjatywą ustawodawczą Ratujmy Kobiety. Wystąpiły na niej toruńskie koordynatorki zbiórki: Sylwia Kowalska i Ivka Macioszek oraz Artur Eichhorst z Razem. Sylwia przedstawiła główne założenia projektu ustawy, Artur wyjaśnił dlaczego edukacja jest ważniejsza od karania, a Ivka opowiedziała o tym jak można wesprzeć nas swoim podpisem. Po konferencji połączone siły Dziewuchy Dziewuchom Tor i Razem Toruń ruszyły na miasto by zdobywać poparcie dla inicjatywy. Pierwszego dnia udało nam się zebrać prawie 200 podpisów!

artur1

Okazja do zebrania około 150 podpisów nadarzyła się też kilka dni później, 12 sierpnia, podczas spotkania z Robertem Biedroniem. Gdy prezydent Słupska zachęcił przybyłe osoby do wsparcia inicjatywy, na salę ruszyły podkładki z formularzami i większość słuchaczek i słuchaczy złożyła swój podpis. Po spotkaniu toruński komitet zbiórkowy zrobił sobie pamiątkowe zdjęcie z panem Robertem.

IMG_6511

Przez dwa miesiące wychodziłyśmy i wychodziliśmy na toruńskie ulice, by zdobywać poparcie dla praw kobiet. Nie pomagała nam w tym pogoda, ponieważ często padało, a wiatr był taki, że uszkodził nam potykacz z plakatem akcji. Mimo niesprzyjających warunków walczyłyśmy i walczyliśmy dzielnie. Za szczególną aktywność wśród osób z naszego okręgu pochwalić należy Kasię Pałgan, Artura Eichhorsta, Michała Musielaka i Marka Rozpłocha.

Kulminacyjnym momentem zbiórki była demonstracja 3 października w rocznicę Czarnego Protestu. Udało nam się wtedy zebrać kilkaset podpisów!

czarnywtorekczb2

Serdecznie dziękujemy każdej osobie, która wsparła projekt. Cieszymy się, że nasz okręg mógł dołożyć swoją cegiełkę do wspaniałego wyniku ok. 400 tys. podpisów zebranych w całej Polsce. Wierzymy, że zebrane podpisy przyczynią się do ucywilizowania kwestii praw kobiet i przyjęciu w Polsce europejskich standardów. Kobiet prawa – wspólna sprawa!