Powszechny dostęp do darmowych szczepień

26 września Okręg Toruński Razem podczas konferencji prasowej pod Urzędem Marszałkowskim zwrócił się z apelem do władz województwa o stworzenie programu refundacji szczepień rekomendowanych przez Główny Inspektorat Sanitarny. Program miałby obejmować szczepienia przeciw żółtaczce A i B, wirusowi HPV oraz kleszczowemu zapaleniu mózgu.

Podobne konferencje odbyły się we wszystkich województwach. W Razem uważamy, że szczepienia są wielkim dokonaniem nauki, chroniącym nas przed epidemiami. Nie może być tak, że ktoś rezygnuje ze szczepień ze względu na brak pieniędzy. Postulujemy refundację kluczowych szczepień na poziomie wojewódzkim, tak aby objęły one jak największą część populacji. Zdrowie społeczeństwa jest zbyt ważne, aby na nim oszczędzać.

Jednocześnie sprzeciwiamy się antyszczepionkowej szarlatanerii, która w ostatnim czasie zatacza coraz szersze kręgi, o czym świadczą niedawne kuriozalne wypowiedzi premier Szydło i ministra Jakiego. Przedstawiciele rządu nie powinni swoimi słowami i działaniami w żaden sposób nobilitować sprzecznych z nauką, szkodliwych społecznie wymysłów.

Fragmentu wystąpienia Piotr Nowacki można posłuchać na stronach Polskie Radio PiK:

Do przeczytania również relacja na Dzień Dobry Toruń: