Rocznica Czarnego Protestu

Dokładnie rok temu Gocha Adamczyk z Razem w Warszawie wymyśliła #CzarnyProtest. Polegał on na wrzucaniu do Internetu zdjęć, na których osoby z całej Polski (i nie tylko!) były ubrane na czarno. Chciałyśmy i chcieliśmy w ten sposób zaprotestować przeciwko próbom zaostrzenia prawa dotyczącego przerywania ciąży oraz odebraniu kobietom podmiotowości i godności.
Internetowa akcja przerodziła się w wielotysięczne demonstracje w całej Polsce, na których kobiety głośno upomniały się o swoje prawa. Protesty miały miejsce także w Toruniu, a nasz okręg wziął w nich bardzo aktywny udział. Odniosłyśmy i odnieśliśmy wtedy wielkie zwycięstwo, ponieważ obóz rządzący wycofał się z planowanych zmian!

czarnyprotestkolaz2

Warto pamiętać o tamtej akcji, bo pokazała ona, że opór społeczny ma sens i może być skuteczny. Pokazała też wielką, fantastyczną siłę kobiet z całej Polski: tej z aglomeracji, ale także tej powiatowej. Warto jednak pamiętać, że także obecne polskie prawo dotyczące przerywania ciąży jest najostrzejsze w Unii Europejskiej, a na dodatek znów słychać o pomysłach jego jeszcze większego zaostrzenia. Dlatego Czarny Protest trwa dalej! Jeszcze przez kilka tygodni zbieramy podpisy pod projektem ustawy Ratujmy Kobiety, którego ideą jest wprowadzenie w Polsce europejskich standardów praw reprodukcyjnych. Wszystkie osoby, które jeszcze tego nie zrobiły, zachęcamy do wsparcia akcji. A jeśli rząd znów będzie chciał decydować za kobiety, znów wyjdźmy na ulice jak rok temu. Nie składamy parasolek!