“Społeczeństwo, w którym zwycięzca bierze wszystko” – recenzja książki

Nierówności majątkowe są faktem. Obecnie żyjemy w świecie, w którym garstka osób posiada tyle samo, co połowa najuboższych mieszkańców planety. Co doprowadziło do takiego stanu rzeczy? Czy istnieją mechanizmy, które mogą odwrócić ten niepokojący trend? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć w książce Roberta H. Franka oraz Philipa J. Cooka “Społeczeństwo, w którym zwycięzca bierze wszystko”, przetłumaczonej z angielskiego przez Tomasz Markiewka z toruńskiego Razem.

Społeczeństwo, w którym zwycięzca bierze wszystko

Zachęcamy do przeczytania jej omówienia napisanego przez członka naszego okręgu Rafał Derda dla miesięcznika Menażeria.

Mam dla państwa dwie wiadomości. Pierwsza jest wprost znakomita. Produkt światowy brutto w XXI wieku wzrósł prawie dwukrotnie, z 41 do 77 trylionów dolarów. Druga jest mniej zachęcająca. Szansa na to, że w jakimś istotnym stopniu będą państwo beneficjentami tego wzrostu, jest znikoma. W obecnym neoliberalnym kapitalizmie „więcej” wcale nie oznacza więcej dla wszystkich, co łatwo można zauważyć, śledząc powiększające się nierówności dochodów. Zjawisko to nie dotyczy jedynie tzw. krajów trzeciego świata, jest to ogólny trend, zauważalny również w krajach ekonomicznie zaawansowanych. W latach 70. XX wieku 1% najbogatszych posiadał około 7% bogactwa Stanów Zjednoczonych. Obecnie współczynnik ten wynosi prawie 20%. Jeżeli weźmiemy pod uwagę statystyki dotyczące całego świata, to liczby stają się jeszcze bardziej przygnębiające. W 2000 r. 1% najbogatszych posiadał 40% globalnych zasobów, natomiast 50% ludzkiej populacji posiadało ich mniej niż 1%. Ostatnie 17 lat pogłębiło ten trend. W tym roku ogłoszono, że 8 osób posiada tyle samo, co biedniejsza połowa ludzkości.

Cały tekst na stronie miesięcznika: