Toruń przeciwko nacjonalizmowi

1 września 2017 z okazji 78. rocznicy wybuchu wojny nasz okręg współorganizował demonstrację “Toruń przeciwko nacjonalizmowi”. Wspólnie z Dziewuchy Dziewuchom Toruń, KOD Toruń, Stowarzyszenie Pracownia Różnorodności – SPR, RSS TORUŃ, Partia Zieloni Toruń i Toruń bez ksenofobii upamiętniłyśmy i upamiętniliśmy ofiary wojny, a w szczególności ofiary Holokaustu. Osoby które zabrały głos przypomniały do czego prowadzi nacjonalizm i ksenofobia.

Dziś w Polsce ugrupowania neofaszystowskie są coraz bliżej kręgów władzy, nacjonalizm wchodzi do mainstreamu, na ulicach coraz częściej dochodzi do ataków na tle rasistowskim, a część polityków próbuje zyskać poklask w skandaliczny sposób szczując społeczeństwo przeciwko uchodźcom. Nie zgadzamy się na to! Chcemy Polski, w której każdy może czuć się bezpieczny niezależnie od przynależności etnicznej, religijnej, koloru skóry czy też orientacji seksualnej. Chcemy Polski opartej na solidarności, a nie nienawiści.

Demonstrację poprowadził Michał Musielak z toruńskiego Razem, a głos w naszym imieniu zabrał Rafał Derda, który opowiedział o fatalnej polityce historycznej obecnego rządu i o niebezpiecznym zwrocie polskiej polityki na prawo.

No pasaran!

1wrz_a
Ivka Macioszek (Dziewuchy Dziewuchom Toruń) i Michał Musielak (Razem Toruń)

Relacje medialne z demonstracji: