Trzy razy weto – toruńska demonstracja w obronie sądów

Przez cały ostatni tydzień każdego dnia tłumy torunianek i torunian gromadziły się pod Sądem Okręgowym na Piekarach, tworząc łańcuchy światła by wyrazić swój sprzeciw wobec brutalnego demontażu polskiej demokracji.

Na koniec protestów w Toruniu odbyła się największa, ponad trzytysięczna demonstracja, na której mieszkanki i mieszkańcy Torunia oraz okolic zebrali się, by wykrzyczeć, że nie oddamy wolnych sądów.

Głos zabrał także Michał Musielak z toruńskiego Razem, który przypomniał, że sądy w rękach PiS-u to zagrożenie dla kobiet, które upominają się o swoje prawa; dla osób LGBT, które spotykają się z przestępstwami nienawiści; dla osób o ciemniejszym odcieniu skóry, które są wyszydzane i bite na polskich ulicach; dla pracowników, bronionych dziś – choć nie zawsze skutecznie – przez sądy pracy, które mogłyby być przejęte przez Ziobrę i Kaczyńskiego.

[…] Sądy nie działają bezbłędnie, wymagają reformy, ale reformy prawdziwej, nie niszczenia, nie upartyjniania. Bo sądy są potrzebne – są pierwszą linią obrony, kiedy łamie się nasze prawa. Jeśli nie będziemy solidarnie bronić sądów i jeśli nie będziemy solidarnie upominać się wtedy, kiedy ktoś jest dyskryminowany, kiedy czyjaś wolność jest ograniczane, kiedy czyjeś prawa są łamane – to obudzimy się w dyktaturze. Nie dopuśćmy do tego! I pamiętajmy, że najlepszą bronią przeciw dyktaturze jest nasza obywatelska solidarność.

Solidarność naszą bronią!

Całe wystąpienie można obejrzeć na naszej stronie na Facebooku:

Zandberg o wolnych sądach

O tym chyba największym w ostatnich latach w Toruniu proteście sporo napisała lokalna prasa, w szczególności przywołując spojrzenie Razem na niszczenie trójpodziału władzy.

Michał Musielak z Razem mówił o łamaniu praw pracowniczych i mowie nienawiści. – Sądy wymagają prawdziwej reformy, a nie upartyjnienia. Są naszą pierwszą linią obrony. Jeśli nie będziemy solidarnie ich bronić, obudzimy się w dyktaturze – przestrzegał.”
(Gazeta Wyborcza Toruń)

“- Po serii Czarnych Protestów cztery nauczycielki ze Śląska stanęły przed sądem, bo w geście solidarności przyszły do pracy ubrane na czarno. Zostały uniewinnione, ale co teraz? Kiedy sądy są podporządkowane jednej osobie?! – pytał Michał Musielak z Partii Razem.”
(Dzień Dobry Toruń)

Grafika ilustrująca wpis pochodzi z linkowanego wyżej artykułu w Dzień Dobry Toruń.