Toruńskie Łańcuchy Światła – Razem w obronie wolnych sądów

Przez cały tydzień w Toruniu odbywały się Łańcuchy Światła, ponadpartyjne wydarzenia, na których mieszkanki i mieszkańcy miasta protestowały i protestowali przeciwko zamachowi na polski system prawny, paląc świece w geście solidarności z sędziami. W protestach uczestniczyło między innymi toruńskie Razem.

Na jednym z takich Łańcuchów głos zabrał między innymi Adrian Stelmaszyk, który w mocnym wystąpieniu powiedział:

Sąd Najwyższy decyduje o ważności wyborów. Pamiętajmy, że Prawo i Sprawiedliwość nie mogło pogodzić się z porażką w wyborach samorządowych i z dużym oporem lansowało tezę o ich sfałszowaniu. Teraz będą mogli unieważnić wybory. W normalnej sytuacji pozostawał nam Trybunał Konstytucyjny i Konstytucja. Trybunał wzięli politycy, a wczoraj Jarosław Kaczyński powiedział, że konstytucja to tylko taka książeczka. A przecież ten właśnie dokument jest gwarantem wszystkich naszych wolności.

lancuch8

Ustawy Prawa i Sprawiedliwości w żadnym stopniu nie rozwiązują realnych problemów wymiaru sprawiedliwości, nie sprawią, że skróci się czas postępowania, a wyroki będą sprawiedliwsze. Jedyne do czego prowadzi reforma sądownictwa to podporządkowanie sądów obozowi rządzącemu. Niezawisłe sądy są ważne dla wszystkich obywateli i obywatelek, szczególnie dla tych najsłabszych i najbiedniejszych.

Relacja prasowa w Gazecie Wyborczej: