Razem Toruń na demonstracji w obronie Puszczy Białowieskiej

Członkowie naszego okręgu wzięli udział w demonstracji w obronie Puszczy Białowieskiej. Obecnie na terenie Puszczy dokonuje się szeroko zakrojonej wycinki drzew. W reakcji na to ekolodzy podjęli działania blokujące wycinkę. Jednak, aby trwale zaradzić temu problemowi, są potrzebne działania w Ministerstwie Środowiska.

Puszcza Białowieska jest kompleksem leśnym odznaczającym się wyjątkowymi walorami przyrodniczymi i historycznymi. Znajduje się na liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Jest obszarem istotnym również ze względu na zamieszkujące ją zwierzęta. Pod szczególną ochroną znajdują się mieszkające w Puszczy ptaki. Żyje tam najliczniejsza populacja wolnych żubrów.

w obronie puszczy Adrian Stelmaszyk i Marcin Zyśk

Jako Razem konsekwentnie opowiadamy się przeciwko wycince dokonywanej w Puszczy. Działania Ministerstwa Środowiska pod kierownictwem Jana Szyszki są szkodliwe dla natury. Puszcza Białowieska jest naszym wspólnym dziedzictwem, za które jesteśmy odpowiedzialni. Naszym obowiązkiem jest zachowanie jej dla przyszłych pokoleń.