Toruńska zbiórka podpisów dla ZNP

W styczniu 2017 rozpoczęła się zbiórka podpisów pod wnioskiem w sprawie przeprowadzenia referendum dotyczącego planowanej reformy edukacji. Pytanie referendalne brzmiało: “Czy jest Pani/Pan przeciw reformie edukacji, którą rząd wprowadza od 1 września 2017 roku?”. Akcję koordynował Związek Nauczycielstwa Polskiego, a wspierało ją wiele organizacji i partii politycznych. Wśród nich było też Razem, a w skład Komitetu Referendalnego weszła między innymi Agnieszka Dziemianowicz-Bąk z Zarządu Krajowego Razem. Do zbiórki podpisów przyłączył się również Okręg Toruński Razem.

Relacje medialne z rozpoczęcia zbiórki:

znp_1_mem

W trakcie zbiórki podpisów delegacje naszego okręgu spotykały się kolejno: z Ryszardem Kowalikiem, prezesem kujawsko-pomorskiego ZNP; z Urszulą Polak, prezeską ZNP Toruń oraz z Elżbietą Pietras, prezeską podtoruńskiego ZNP. Z panią Polak regularnie również zbierałyśmy i zbieraliśmy podpisy na toruńskich ulicach.

zbiorka-z-znp-
Na zdjęciu Urszula Polak z ZNP Toruń oraz Michał Musielak z Razem Toruń

Ostatecznie nasz okręg przekazał nauczycielkom i nauczycielom prawie 3000 podpisów! To naprawdę imponujący wynik. W Okręgu Toruńskim Razem należy szczególnie wyróżnić bardzo aktywnie zbierających Kasię Pałgan i Marka Rozpłocha, ale przede wszystkim koordynatora zbiórki Michała Musielaka, który zebrał równy 1000 podpisów!

Kasia ZNP zbiórka

Kulminacją zbiórki był jednodniowy strajk Związku Nauczycielstwa Polskiego w całym kraju. W dniu strajku rozdawałyśmy i rozdawaliśmy na ulicach Torunia ulotki informujące o tym jakie są postulaty środowiska nauczycielskiego oraz zachęcające do wsparcia ZNP.

Cieszymy się, że nasz okręg mógł pomóc nauczycielkom i nauczycielom. Na pewno nie jest to ostatni raz, kiedy współpracujemy z ZNP, bo przecież solidarność naszą bronią!