Demonstracja “Solidarni przeciw rasizmowi!”

Dziś w wielu miastach Polski odbyły się demonstracje pod hasłem “Solidarni przeciw rasizmowi!”. Również w Toruniu odbyło się takie wydarzenie, współorganizowane przez nasz okręg. Chciałyśmy i chcieliśmy pokazać, że nie wszystkie Polki i nie wszyscy Polacy zgadzają się z ksenofobicznymi i rasistowskimi hasłami nacjonalistów.

Wydarzenie otworzył i zamknął Marek Rozpłoch z toruńskiego Razem, natomiast poprowadziła je Anna Lamers ze Społecznego Torunia. Tym razem formuła była inna niż zazwyczaj – pod Kopernikiem były nie tylko zwyczajowe przemówienia, ale także poczęstunek potrawami kuchni bliskowschodniej, muzyka Bliskiego Wschodu, a także możliwość zagrania w Fifę przy stoliku z hasłem “Krótka piłka – z rasistami nie gramy!”.

Przypomnieliśmy też o niedawnym atakach bojówek nacjonalistycznych: na działaczy Razem Lubelskie oraz na prowadzoną przez środowiska anarchistyczne kawiarnię Zemsta w Poznaniu. Michał Musielak z Razem Toruń opowiedział również o prowadzonej przez Razem akcji http://zero-tolerancji.pl/:

“Dokumentujemy wszystkie przypadki, kiedy urzędnicy państwowi i samorządowi występują na uroczystościach czy innych wydarzeniach wspólnie z przedstawicielami skrajnej prawicy i ugrupowaniami jawnie rasistowskimi. W całej Polsce jest ich mnóstwo. Do mainstreamu wchodzą środowiska, dla których nie powinno być tam miejsca”

Toruńską akcję “Solidarni przeciw rasizmowi!” wsparły: Toruń bez ksenofobii, Amnesty International Toruń, Food Not Bombs – Toruń, Razem Toruń, RSS TORUŃ, Społeczny Toruń, Stowarzyszenie Pracownia Różnorodności – SPR, Partia Zieloni Toruń.

Relacje medialne: