Toruń w ofierze Kościołowi

W styczniu nasz okręg zaangażował się w protest przeciwko przekazaniu Kościołowi miejskiego gruntu za symboliczną kwotę. Nasze działania w tej sprawie podsumował Adrian Stelmaszyk z Zarządu Okręgu Toruńskiego w felietonie napisanym dla Tygodnika Faktycznie: http://www.tygodnikfaktycznie.pl/torun-ofierze-kosciolowi/
Publikujemy na naszej stronie przedruk tego artykułu.

W grodzie Kopernika Kościół nie ma powodów do narzekania. Na ostatnich urodzinach Radia Maryja Prezydent miasta Michał Zaleski przemawiał czołobitnie, mówiąc o “pięknej ewangelizacji, która płynie z Torunia”.  Nie dziwi więc ostatnia inicjatywa Prezydenta, który złożył do Rady Miasta projekt uchwały przekazującej Kościołowi prawie hektar ziemi na nowym osiedlu z 99% bonifikatą.

Prezydencki prezent

Prezydent postanowił przekazać Kościołowi działkę przy ul. Konrada Grasera 5 wartą 1,6 mln zł w dzierżawę wieczystą na 99 lat bez przetargu i z 99-procentową bonifikatą, czyli za 16 tys. zł.  Ustalił też pierwszą opłatę w wysokości 25 proc. ceny nieruchomości, która po uwzględnieniu zniżki wyniosła 4031,33 zł. W kolejnych latach parafia będzie płacić za dzierżawę do miejskiej kasy 48,38 zł. rocznie (sic!). Na gruncie ma stanąć kościół św. Andrzeja Apostoła, a budowa świątyni musi ruszyć w ciągu siedmiu lat.
To nie pierwsza tego typu inicjatywa Prezydenta, który zaledwie kilka tygodni wcześniej bardzo przychylnie wypowiadał się na temat utworzenia wokół nowego kościoła Ojca Dyrektora terenu uzdrowiskowego, co negatywnie odbiłoby się na działających w okolicy firmach. Kilka miesięcy wcześniej Władze Torunia postanowiły wydać ponad 1,7 mln złotych na przebudowę 800-metrowego odcinka drogi prowadzącej do szkoły o. Tadeusza Rydzyka oraz do nowego kościoła. Decyzja taka zapadła niedługo po oficjalnym otwarciu świątyni. Dotychczasowa jezdnia nie należała ani do najbardziej zniszczonych, ani do najczęściej uczęszczanych w Toruniu. Przedstawiciele prezydenta miasta stwierdzili jednak, że pieniądze są „wydawane dla dobra mieszkańców”. Tym razem argumentacja była podobna.

dzialka_przed

Petycja Razem

Inicjatywa Prezydenta szybko odbiła się szerokim echem w lokalnych mediach. Wywołała też nasze oburzenie, więc postanowiliśmy zareagować i przygotowaliśmy petycję do Radnych, zwracając się z apelem o głosowanie przeciw projektowi. – “Gdyby uchwała weszła w życie, miasto straciłoby na tym ponad 1,5 miliona złotych. Uważamy, że taka rozrzutność przy dysponowaniu pieniędzmi podatników byłaby karygodna. Rolą urzędników państwowych jest bowiem dbanie o potrzeby wszystkich obywatelek i obywateli, a nie dotowanie tak bogatej instytucji jaką jest Kościół. Mamy nadzieję, że zapobiegną Państwo tak złemu gospodarowaniu publicznymi pieniędzmi.” – Petycję podpisało prawie 400 osób.

wojtasik

Dzień przed posiedzeniem Rady Miasta przesłaliśmy radnym naszą petycję. Jeden z radnych szybko nam odpowiedział, lecz nie takiej odpowiedzi się spodziewaliśmy. Karol Maria Wojtasik z klubu PiS wprost napisał: “Na przyszłość, proszę nie zawracać mi głowy pomysłami ideologicznymi tworu jakim jest Partia Razem. Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno.” Jego arogancja nie przeszła bez echa i wywołała szeroką dyskusją zarówno w mediach, jak i na Facebooku. Niestety Radny uznał, że najlepszym sposobem dyskusji jest usuwanie komentarzy i blokowanie komentujących. Widać nie wziął sobie do serca zapisów Statutu Torunia. Szczególnie par 18 p. 1: “Radny reprezentuje wyborców, utrzymuje stałą więź z mieszkańcami oraz ich organizacjami, przyjmuje zgłaszane wnioski dotyczące zaspokajania zbiorowych potrzeb członków wspólnoty samorządowej i przedstawia je organom Miasta Torunia do rozpatrzenia.” Na posiedzeniu zaś Wojtasik zapewniał, że jako osoba wierząca będzie zawsze wspierał podobne inicjatywy.

Prezent Radnych

Pozostali Radni nie odnieśli się do naszej petycji i z wyjątkiem dwojga rajców z Czasu Mieszkańców (Sylwia Kowalska i Jakub Gołębiewski) postanowili obdarować Kościół działką. Jakość dyskusji podczas sesji Rady Miasta również pozostawia wiele do życzenia. Zapewnienia, że w podobnych sytuacjach Kościół zawsze może liczyć na przychylność miasta płynęły od przedstawicieli zarówno PiS, jak PO czy SLD. Marian Frąckiewicz, przedstawiciel “lewicy”, która zapewniła za swoich rządów niejeden przywilej dla Kościoła zapewnił z rozbrajającą szczerością: “Kościół katolicki od lat ma ugruntowane miejsce, ma swoją pozycję, jest szanowany dlatego należy stwarzać warunki, żeby wierni mogli z niego korzystać.” Jednak dyskusję do poziomu bruku sprowadził przewodniczący klubu PiS Ludwik Szuba rzucając: Budujmy kościoły, nie meczety.” W czasie, w którym nasilają się w całym kraju (i również w Toruniu) ataki na tle rasistowskim i ksenofobicznym podobne wypowiedzi są przykładem nieodpowiedzialności i cynicznego grania na strachu względem mitycznych uchodźców. Niestety, ataki na studentów-obcokrajowców w Toruniu nie są mityczne.

dzialka_po
Uważam, że nie ma uzasadnienia tej hojności dla tak bogatej instytucji jaką jest Kościół. Dostrzegam przy tym pewną konsekwencję w działaniach Prezydenta Zaleskiego, bo zabieganie o interesy Kościoła jest naturalnym rozwinięciem wiernopoddańczej mowy wygłoszonej przez niego na urodzinach Radia Maryja. Jako działacz partii Razem nie jestem wrogiem powstania kościoła na osiedlu JAR, ale bulwersuje mnie sposób załatwienia sprawy, bo odbyło się to bez przetargu i w ekspresowym tempie. Oddawanie publicznych gruntów innym podmiotom powinno odbywać się na równych zasadach. A niestety zarówno inne związki wyznaniowe, jak i podmioty komercyjne nie mają szans na działkę czy nieruchomość z 99 procentową bonifikatą. Sęk tylko w tym, że rolą urzędnika państwowego jest zabieganie o interesy obywatelek i obywateli. A miasto Toruń ma przecież mnóstwo potrzeb i to na nie właśnie powinny iść środki publiczne, a nie na dotowanie najbogatszych.

Adrian Stelmaszyk, Partia Razem