Okręg Toruński wspiera nauczycielki i nauczycieli

W zeszłym tygodniu w Warszawie odbyła się demonstracja Związku Nauczycielstwa Polskiego przeciwko nieprzemyślanym reformom w oświacie.  Nie zabrakło na niej również reprezentacji Okręgu Toruńskiego, ponieważ od dłuższego czasu staramy się w regionie zawsze wspierać nauczycielki i nauczycieli.

Pierwszy raz stanęliśmy ramię w ramię z ZNP na czerwcowej demonstracji w Toruniu dotyczącej tego samego tematu i zorganizowanej przy okazji przyjazdu minister edukacji Anny Zalewskiej do naszego miasta. Mieliśmy też wówczas okazję porozmawiać z prezesem ZNP Sławomirem Broniarzem.

znp4

Kolejna okazja do okazania poparcia związkowcom broniących polskiego systemu edukacji nadarzyła się na początku jesieni. 10 października w całym kraju odbyły się pikiety pod Urzędami Wojewódzkimi. My uczestniczyliśmy w jednej z nich w Bydgoszczy, wspólnie z Okręgiem Bydgoskim Razem. W imieniu Razem głos zabrała Karolina Kozłowska z Rady Wojewódzkiej Razem,  która powiedziała między innymi, że”tak poważna reforma nie może być wprowadzana w ten sposób, głos nauczycielek i nauczycieli musi być wysłuchany!”. Zapewniła też, że “wojewódzkie Razem było obecne na czerwcowej demonstracji ZNP w Toruniu, jest obecne dzisiaj i będzie też obecne zawsze, gdy trzeba będzie wesprzeć nauczycielki i nauczycieli”.

znp3

Tym razem mogliśmy wesprzeć protestujące i protestujących nie tylko samą obecnością. Na początku pikiety okazało się bowiem, że związkowcom nie działa nagłośnienie, przez co nie słychać przemawiającego prezesa Ryszarda Kowalika. Szczęśliwie byliśmy przygotowani na każdą ewentualność i od razu udostępniliśmy nasz razemowy głośnik, który służył demonstrującym do samego końca.

16 listopada delegacja naszego okręgu w składzie: Kasia Czernic, Rafał Derda, Adrian Stelmaszyk i Tomek Markiewka, spotkała się z Zarządem Związku Nauczycielstwa Polskiego Oddziału Rejon Toruński. Celem było omówienie dotychczasowej współpracy oraz zacieśnienie istniejących już kontaktów. Dyskutowaliśmy na temat zagrożeń związanych z przewidywaną reformą edukacji, poruszyliśmy też kwestie praw pracowniczych. Poruszyliśmy też temat mającej odbyć się trzy dni później demonstracji w stolicy.

znp2

Warszawska demonstracja to jednak nie koniec walki ZNP o uratowanie polskiej edukacji przed nieprzemyślanymi pomysłami minister edukacji. Nie da się wykluczyć, że konsekwencją ignorowania nauczycielek i nauczycieli przez rząd będzie strajk w polskich szkołach. Gdyby tak miało się stać, oczywiście również wtedy okażemy nasze wsparcie na tyle na ile będziemy w stanie. Zobowiązanie które w imieniu wojewódzkiego Razem wygłosiła w październiku Karolina traktujemy bowiem bardzo poważnie.