Relacja z pokazu “Solidarności według kobiet” w Toruniu

19 listopada Okręg Toruński Partii Razem zorganizował pokaz filmu pt. „Solidarność według kobiet” w reżyserii Marty Dzido i Piotra Śliwowskiego.

Dokument ten opowiada o roli kobiet w demokratycznej opozycji w PRL-u i o ich późniejszych losach po 1989 roku. Twórcy filmu podkreślili fakt, że pomimo wielkiej ilości pracy jaką włożyły kobiety w działania „Solidarności”, ich historyczna rola została zapomniana. Razem zdecydowanie opowiada się za zwiększeniem udziału kobiet w polityce, dlatego wymowa tego obrazu jest bardzo w duchu naszego programu. Pokaz świetnie wpisał się też w niedawną akcję #CzarnyProtest.

dsc_3120_720

Po projekcji odbyła się dyskusja z uczestnictwem Krystyny Kuty, działaczki „Solidarności” w latach 80-tych oraz Sylwii Kowalskiej, radnej miasta Torunia. Moderował ją Rafał Derda z Razem, który także skoordynował organizację całego wydarzenia. Jednym z podjętych tematów była aktywność polityczna kobiet oraz przełamywanie stereotypowego postrzegania ról społecznych. Krystyna Kuty opowiedziała jak to się stało, że zaangażowała się w działalność opozycyjną. Sylwia Kowalska przedstawiła jak wygląda rola kobiet po 30 latach z punktu widzenia ich aktywności zawodowej, społecznej i politycznej. W dyskusji porównywano sytuację kobiet zaangażowanych społecznie w latach 80-tych oraz obecnie.

dsc_3145_720

Dziękujemy obecnym za przybycie i zapraszamy na kolejne spotkania.