Wizyta Adriana Zandberga w Okręgu Toruńskim

W dniach 16-17 października nasz region odwiedził Adrian Zandberg z Zarządu Krajowego Partii Razem.

Z tej okazji zorganizowaliśmy spotkania otwarte w trzech największych miastach regionu: w niedzielę w Grudziądzu i Włocławku, a w poniedziałek w Toruniu. Na każdym z nich można było wysłuchać ogólnej opowieści Adriana o Razem, a następnie zadać mu pytania o Razem oraz przedstawić lokalne problemy.

W Grudziądzu kwestią najbardziej nurtującą obecne i obecnych była kwestia  przeciwdziałania niszczeniu demokracji przez partię rządzącą. Pojawiły się głosy, że receptą na to mogłoby być zjednoczenie się całej opozycji. Adrian wyjaśnił dlaczego naszym zdaniem nie jest to właściwa droga, mówiąc o tym, że koalicja „anty-PiS” nie byłaby w stanie rządzić z uwagi na różnice programowe oraz podobne rozwiązanie na Węgrzech doprowadziło do wzmocnienia władzy Orbana.

Adrian Zandberg w Grudziądzu

Adrian Zandberg w Grudziądzu działaczkami i działaczkami Okręgu Toruńskiego

Nietypowy przebieg miało spotkanie we Włocławku, ponieważ próbował je zdominować prawicowy dziennikarz zadający mocno dziwne pytania. I o ile jeszcze stwierdzenie, że Razem chce zniszczyć przedsiębiorców można uznać tylko za efekt nieprzeczytania naszego programu, o tyle podlane antysemickim sosem sugestie na temat pochodzenia Adriana były już po prostu poniżej wszelkiej krytyki. Materiał włocławskiej telewizji lokalnej można obejrzeć na YouTube.
Na szczęście jednak przyszły też osoby zainteresowane Partią Razem, dzięki czemu spotkanie przez większą część było bardzo merytoryczne.

W poniedziałek w Toruniu zorganizowaliśmy konferencję prasową, znalazł się też czas na to by Adrian udzielił dwóch dłuższych wywiadów. Uwieńczeniem wizyty było wieczorne spotkanie otwarte, które okazało się największym sukcesem frekwencyjnym i wypełniło salę toruńskiego Hotelu Gromada niemal po brzegi. Obecnych było między innymi kilkoro pracownic i pracowników naukowych UMK, dziewczyny działające w toruńskich ruchach kobiecych, przedstawicielki i przedstawiciele Komitetu Obrony Demokracji oraz wiele osób niezrzeszonych. Adriana pytano o wybory samorządowe, współpracę z ruchami miejskimi, kwestię relacji Razem i KOD-u, kwestię przyszłości polskiego węgla i wiele innych spraw.

Spotkanie z Adrianem Zandbergiem w Toruniu

Przyjazd Adriana Zandberga już zaowocował nowymi deklaracjami członkowskimi, mamy jednak nadzieję, że na tym nie koniec. Być może w najbliższym czasie uda zawiązać się koła Razem w Grudziądzu i Włocławku. Można chyba też zaryzykować stwierdzenie, że udało nam się w regionie przybliżyć mieszkankom i mieszkańcom czym jest Partia Razem.

Wizyta w regionalnych mediach: