Witajcie w dystopii

Rafał Derda z toruńskiego okręgu partii Razem prezentuje na łamach magazynu “menażeria”  tekst na temat dehumanizacji pracowników, z którą mamy do czynienia w wielkich korporacjach międzynarodowych. Czy jesteśmy na progu powstania dystopii? Czy kapitał zawsze musi mieć pierwszeństwo nad moralnością i współczuciem? Na te pytania próbuje odpowiedzieć autor artykułu.

Scena 1. Macie siedemnaście, osiemnaście lat. Idziecie do swojej pierwszej pracy. Wasz kierownik na wstępnym szkoleniu objaśnia: Na początku podpiszecie oświadczenie, że dobrowolnie zgadzacie się na nadgodziny. To jest dla waszego dobra, będziemy mogli dzięki temu pracować tyle, ile chcecie, przez co więcej zarobicie. Przeciętnie pracujemy od 12 do 14 godzin dziennie. Większość z was pochodzi spoza miasta, tak więc ulokujemy was w hotelach, w pokojach ośmio- lub dziesięcioosobowych. Oczywiście w pracy będzie przerwa na obiad, stołować będziecie się w jadłodajni na terenie fabryki, tylko spieszcie się, ponieważ jedna taka jadłodajnia obsługuje około dziesięciu tysięcy pracowników. Jeżeli będzie jedli wystarczająco szybko, to zdążycie się jeszcze odrobinę zdrzemnąć w czasie przerwy. Podczas pracy nie wolno wam rozmawiać ze współpracownikami. Wasza praca będzie obserwowana przez kamery przemysłowe. Linia montażowa idzie tak szybko, jak najwolniejszy z was, tak więc jeżeli ktoś będzie zbyt wolny, zostanie zwolniony. Tak samo będzie, jeżeli stracicie podczas pracy palec lub kawałek dłoni, więc uważajcie. Będziecie zarabiać około dolara za godzinę.

Całość tekstu na stronie menażerii.