Ruszamy Region: byliśmy w Grudziądzu

Akcja „Ruszamy Region” nie zwalnia tempa. Tym razem, w środę 10 sierpnia, odwiedziliśmy Grudziądz. Na ulicach miasta rozmawialiśmy z mieszkankami i mieszkańcami oraz rozdawaliśmy nasze okręgowe informatory. Przez dwie godziny wręczyliśmy je około 500 osobom. Zapraszaliśmy również na spotkanie, które odbyło się tego samego dnia wieczorem.

Jego tematem były prawa pracownicze i związki zawodowe, o których opowiedział Piotr Iwanicki z toruńskiego Razem. Tym razem jednak nie miało to formy prelekcji, ponieważ uczestniczki i uczestnicy spotkania niemal natychmiast zaczęli opowiadać o lokalnych problemach związkowych. Okazuje się, że w niektórych branżach przed założeniem związku zawodowego powstrzymuje ludzi strach, że z miejsca zostaną zwolnieni. Piotr co prawda wyjaśniał, że byłoby to absolutnie bezprawne i z taką sprawą można od razu iść do sądu pracy, ale wspomniane obawy dobrze obrazują, ile jest jeszcze w Polsce do zrobienia w kwestii walki o prawa pracownicze.

Razem Toruń o związkach zawodowych

Sporą część dyskusji zajęły rozważania o modelu związków zawodowych. Zgodzono się, że największym problemem polskich związków jest ich upolitycznienie oraz brak możliwości negocjowania wysokości płac dla całej branży lub regionu. Jako wzór wskazano model niemiecki, ponieważ u naszego sąsiada związki zawodowe są przede wszystkim branżowe, co ułatwia walkę o interesy ludzi pracy.

Mamy nadzieję, że niedługo uda nam się znów zawitać w Grudziądzu, być może tym razem ze specjalnym gościem. Do zobaczenia!