Dyskusja o prawach pracowniczych w Toruniu

W poniedziałek 4 lipca zorganizowaliśmy w Toruniu otwarte spotkanie poświęcone prawom pracowniczym.

W pierwszej części prawnik Piotr Iwanicki opowiedział krótko o historii związków zawodowych, o prawach, jakie wywalczyły dla pracowników, oraz o ich obecnej sytuacji. Wyjaśnił również, w jaki sposób można dziś w Polsce założyć związek zawodowy i dlaczego warto to robić. Słuchaczki i słuchaczy najbardziej interesowała kwestia tzw. umów śmieciowych oraz ustalenia stosunku pracy. Piotr jako radca prawny precyzyjnie opisał prostą procedurę wejścia na drogę sądową oraz przedstawił korzyści, jakie daje wsparcie związku zawodowego przy rozmowach z pracodawcą.

Piotr Iwanicki

W drugiej części spotkania Damian Kozyra, barman w Hotelu Copernicus, opisał sytuację pracowników w branży gastronomicznej, której jednym z poważniejszych problemów jest zatrudnianie osób bez umów o pracę.  W dyskusji pojawił się również wątek protestu w burgerowni “Krowarzywa”, który wywołał wiele emocji. Próby zrozumienia racji właściciela “Krowarzyw” spotkały się ze sprzeciwem uczestniczek i uczestników spotkania, którzy wyrazili swoje zdecydowane poparcie dla strajkujących i ostatecznie zwolnionych pracowników.

20160704_201309[1]

W spotkaniu wzięło udział prawie dwadzieścia osób, z czego przeszło połowa była spoza Razem. Cieszy nas zarówno fakt, że nasze panele dyskusyjne spotykają się z zainteresowaniem osób z zewnątrz, jak i to, że dyskusje są bardzo żywe. Serdecznie dziękujemy wszystkim za przybycie, a prelegentom za podzielenie się swoją wiedzą. Obiecujemy też, że w niedalekiej przyszłości odbędą się kolejne spotkania tematyczne, na które już teraz serdecznie zapraszamy.