Relacja z protestów Związku Nauczycielstwa Polskiego

W poniedziałek 27 czerwca 2016 Razem Toruń wsparło demonstrację Związku Nauczycielstwa Polskiego towarzyszącą zamknięciu rządowej debaty oświatowej “Uczeń. Rodzic. Nauczyciel – Dobra Zmiana”. W pikiecie wzięły udział członkinie i członkowie ZNP z całego kraju: z Torunia, Grudziądza, Włocławka, Bydgoszczy, Olsztyna, Koszalina, Rybnika, Kołobrzegu i wielu innych miast. Wspólnie z przedstawicielami środowiska nauczycielskiego protestowaliśmy przeciwko chaosowi, do którego mogą doprowadzić proponowane zmiany, przeciwko chronicznemu niedofinansowaniu szkół, przeciwko ustawicznemu ignorowaniu przez rząd rozwiązań postulowanych przez związki zawodowe nauczycielek i nauczycieli. Publiczne szkoły wciąż przekazywane są w ręce stowarzyszeń, które zatrudniają nauczycielki i nauczycieli z pogwałceniem praw pracowniczych. Wciąż zamyka się małe szkoły, zamiast pozwolić dzieciom uczyć się w mniejszych klasach.  Nie ma na to naszej zgody.

13528160_1170293889671460_3583212249028330917_o

Po demonstracji rozmawialiśmy z prezesem ZNP Sławomirem Broniarzem na temat niestabilnej sytuacji w szkolnictwie. Zapewniliśmy go o naszym wsparciu i solidarności. Nawiązaliśmy też kontakt z panią prezes ZNP Toruń Urszulą Polak oraz panią prezes ZNP Rejon Toruński Elżbietą Pietras. Walka o dobrą edukację jest jednym z priorytetów Partii Razem, dlatego zamierzamy wspierać starania ZNP o polepszenie jakości naszych szkół.

Trackbacks for this post