Pikieta Godności w Toruniu

18 czerwca odbyła się w Toruniu Pikieta Godności pod hasłem: „Prawa Człowieka Prawami Kobiet”. Pikieta rozpoczęła się za pięć dwunasta, ponieważ według organizatorek to ostatni dzwonek, aby przeciwstawić się zaostrzeniu prawa antyaborcyjnego oraz wprowadzaniu praw, które uderzają bezpośrednio w kobiety.

W manifestacji wzięło udział kilkadziesiąt osób. Przemowy kolejnych aktywistek przeplatały się ze skandowanymi hasłami. Głos na Pikiecie zabrała między innymi Katarzyna Pałgan – członkini Toruńskiego Zarządu Okręgu Partii Razem. Oto fragmenty jej przemówienia:

Katarzyna Pałgan przemawia na manifestacji w Toruniu

„Cieszę się, że możemy być tutaj dziś razem z Wami, aby wspólnie upominać się o prawa kobiet. Byliśmy tutaj w kwietniu, jesteśmy teraz i będziemy zawsze, kiedy trzeba walczyć o prawa kobiet.

Niestety ostatnio klimat w Polsce jest taki, że nawet prawo, które bezpodstawnie nazywano „kompromisem” aborcyjnym, może zostać zaostrzone. Tymczasem, jak pokazują dostępne dane, wprowadzenie zakazu przerywania ciąży nie obniża liczby wykonywanych aborcji, a jedynie znacznie pogarsza ich jakość, co zagraża życiu i zdrowiu kobiet.

Jesteśmy przeciw forsowanej restrykcyjnej ustawie antyaborcyjnej! Zamiast skupiać się na tym, jak karać kobiety, zastanówmy się, jak im pomagać.

Michał Musielak podczas manifestacji w Toruniu

[…] Jesteśmy przekonane i przekonani, że zamiast restrykcyjnego prawa antyaborcyjnego państwo powinno zagwarantować rzetelną edukację seksualną społeczeństwa oraz powszechny dostęp do taniej i bezpiecznej antykoncepcji. Według światowych danych to właśnie te czynniki, a nie polityka zakazów i kar, prowadzą do zmniejszenia nie tylko liczby niechcianych ciąż, lecz także wykonywanych aborcji.

Kobiety – nie dajmy sobie odebrać naszych praw i naszej godności!! Musimy wspólnie walczyć o nasze prawa! Solidarność naszą bronią!!”

Więcej na temat stanowiska Razem w tej sprawie możecie przeczytać w naszej Karcie Praw Reprodukcyjnych.

Trackbacks for this post