RUSZAMY REGION!

Wiosną i latem będzie można zobaczyć członków i członkinie Okręgu Toruńsko-Włocławskiego Partii Razem na ulicach miast naszego regionu. Chcemy rozmawiać z mieszkankami i mieszkańcami o ich problemach oraz o tym, co dzieje się w ich najbliższym otoczeniu. Ale przede wszystkim chcemy zachęcić ich do aktywnego udziału w demokracji i działania na rzecz lokalnej społeczności. Spotkacie nas w weekendy na Dniach Miasta zarówno w większych, jak i mniejszych ośrodkach wschodniej części województwa kujawsko-pomorskiego.

Kampanię zainaugurowaliśmy w minioną sobotę, 28 maja, akcją “Ruszamy Brodnicę”. W weekend brodniczanki i brodniczanie świętowali Dni Miasta. To była świetna okazja, żeby tę imprezę uczynić świętem demokracji. Dlatego zorganizowaliśmy zbiórkę podpisów pod petycją do Rady Miasta o wpisanie do Statutu Miasta inicjatywy uchwałodawczej mieszkanek i mieszkańców. Brodnica jest jednym z niewielu miast regionu, w którym brak podobnych rozwiązań. Inicjatywy uchwałodawcze funkcjonują między innymi w: Grudziądzu, Toruniu, Chełmży, Włocławku czy Jabłonowie. Dzięki takiemu zapisowi w statucie obywatele i obywatelki Brodnicy mieliby prawo zgłaszać swoje pomysły Radzie Miasta, a ta musiałaby wpisać je do porządku obrad. Chociaż zbiórkę co chwila przerywały nam burze, pod naszą petycją zebraliśmy dokładnie 100 podpisów, czyli tyle samo, ile zgodnie z naszym projektem będzie potrzeba do wniesienia inicjatywy uchwałodawczej. W tym tygodniu planujemy złożyć petycję w Urzędzie Miasta Brodnicy.

Razem Toruń w Brodnicy

O efektach podejmowanych przez nas działań, a także o kolejnych wyjazdach w ramach kampanii “Ruszamy Region” będziecie mogli na bieżąco czytać na naszej stronie internetowej oraz na facebooku. Już niedługo pojawimy się w Grudziądzu i Włocławku. A jeśli chcielibyście, żebyśmy odwiedzili także Wasze miasto – napiszcie do nas! Mamy nadzieję, że uda nam się zachęcić wiele osób zarówno do aktywności społecznej w swojej najbliższej okolicy, jak i do działań w Partii Razem.

Chodźcie z nami!

Razem Ruszmy Region!