W Toruniu nie będzie cyrku ze zwierzętami

Toruń nie będzie wynajmował terenów miejskich cyrkom ze zwierzętami. Taką decyzję podjęły władze Torunia w wyniku konsultacji społecznych przeprowadzonych w Toruniu na przełomie lutego i marca.

Prezydent Michał Zaleski stwierdził:

Na podstawie uzyskanych opinii prawnych nie mogę wprowadzić normatywnego ustalenia dotyczącego wynajmowania powierzchni cyrkom ze zwierzętami Mogę zwrócić się współpracowników, którzy zajmują się wynajmowaniem powierzchni z moim stanowiskiem adresowanym do nich. Ono brzmi jednoznacznie: nie będziemy wynajmowali powierzchni cyrkom, w których będą żywe zwierzęta.

Razem Toruń miało swój udział w naszym wspólnym sukcesie. Braliśmy udział w konsultacjach – w naszym imieniu głos zabrał Marcin Zyśk. Protestowaliśmy również przeciwko przyjazdowi cyrku “Zalewski” i zachęcaliśmy do podpisania petycji napisanej przez lokalnych aktywistów z Komitetu Obrony Zwierząt i Edukacji Ekologicznej.

Wprowadzenie zakazu wynajmowania cyrkom ze zwierzętami terenów należących do miasta to jednak jeszcze nie koniec walki o prawa zwierząt. Jeszcze w czasie trwania konsultacji społecznych cyrk wykorzystujący zwierzęta  rozbił się w Toruniu na terenach prywatnych. Aby zapobiec takim sytuacjom, apelujemy o podpisy pod petycją o wprowadzenie zakazu obejmującego cały kraj.

Fot. Sally Taylor, “Bear”, źródło Flickr, licencja Creative Commons 2.0. – Uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne.

Commenting area

1. To ma być sukces? Zakazywanie występów tradycyjnych cyrków i niszczenie tej tradycji? No nie wiem, nie wiem….

• Adrian Stelmaszyk 19 czerwca 2016 at 23:35 · · Odpowiedz

Nie każda tradycja warta jest podtrzymywania. Szczególnie jeśli oparta jest na cierpieniu – w tym przypadku zwierząt.

• Panie Adrianie, proszę popatrzeć na cyrkowe zwierzęta. Czy są zagłodzone, zaniedbane? Nie. Czy wykonują sztuczki sprzeczne z ich naturą? Nie. Dzisiaj nie stosuje się też tresury, lecz działa na zwierzęta pozytywnymi bodźcami. Jak cyrki nie będą mogły występować, to co się stanie ze zwierzętami wtedy? One nie przetrwają w naturalnym środowisku, śmiem nawet stwierdzić, że są tak przywiązane do swoich opiekunów, że nawet w ZOO będą czuły się źle. 🙁

• Adrian Stelmaszyk 23 czerwca 2016 at 11:52 · · Odpowiedz

Pani Alicjo,

jest wiele dowodów na to, że cały czas stosuje się w różnych cyrkach tresurę. Co do naturalności/nienaturalności – dla dzikich zwierząt nie jest naturalnym siedzenie w małych klatkach i robienie jakichś sztuczek ku uciesze ludzi.
          Prof. Andrzej Elżanowski wielokrotnie mówi o tym dlaczego zwierzęta cierpią w cyrkach. Tu jedna z wypowiedzi podczas toruńskiej debaty: https://www.youtube.com/watch?v=dwKMRlj1V9I

2. No niezle, formy prawnej zakazu nie ma, wiec prezydent go nie moze wydac, ale moze nakazac wspopracownikom…
    Brawo , zyjemy w panstwie bezprawia…

• Adrian Stelmaszyk 20 czerwca 2016 at 12:34 · · Odpowiedz

Mamy nadzieję, że prędzej czy później zostanie wydany ustawowy zakaz wykorzystywania zwierząt w cyrkach w całym kraju.

3. Popieram “Razem” ale nie w tej kwestii, bo jest to akurat czysta demagogia. Niektóre zwierzęta trafiają do cyrków i ogrodów zoologicznych, gdzie żyją wśród ludzi, bo nie mieli możliwości żyć w rodzimym środowisku – to np. zwierzęta odebrane złym ludziom, kłusownikom. Zwierzętom w Polsce może być źle, ale dotyczy to szczególnie kur w klatkach, czy zwierzakom domowym, które miały pecha trafić w ręce nieodpowiedzialnych ludzi. Zwierzęta w cyrkach mają zapewnioną opiekę. Jakby nasze domowe psy i koty miały taki poziom – trenerzy, weterynarze itd. to byłoby super.

4. Cyrk jak będzie chciał to i tak przyjedzie, śmieszne są te zakazy. Cyrk rozbije sie na gruntach prywatnych i tyle. Mam nadzieje, że cyrki wytoczą procesy i je wygrają bo to co sie dzieje jest nie zgodne z prawem.